Útmutató az egészségügyi alapon igényelhető adókedvezményekhez

A szükségesnél lényegesen kevesebben vannak tudatában annak az információnak, hogy megannyi gyakorinak számító betegeség fennállása esetén egészségügyi adókedvezmény igénylésére van lehetőség.

Cikkünk keretei között tehát ismertetjük a személyi jövedelemadóból visszaigényelhető összeg mértékét, bemutatjuk a kedvezményre vonatkozó egészségügyi rendellenességeket, egyúttal az adóvisszatérítés igénybevételének a módjára is rávilágítunk.

Pontosan mekkora mértékű kedvezmény igénybevételére van lehetőség?

A jelenleg érvényben lévő kormányrendelet alapján az adókedvezmény havi mértéke a minimálbér 5 százalékával egyezik meg. Ez az összeg egész pontosan a személyi jövedelemadóból igényelhető vissza. Amennyiben a minimálbér aktuális szintjét vesszük alapul, akkor havi szinten 8050, éves viszonylatban pedig 96.600 forintról beszélünk.

A kedvezmény már alacsonyabb jövedelem esetén is sokat jelenthet. Vegyünk példaként egy 2018-ban bruttó 138 ezer forintos minimálbéren dolgozó gyermektelen munkavállalót. Ő havonta 20.700 forint szja-t fizetett, havonta pedig keresett 91.770 forintot. Az adókedvezményre való jogosultsággal bizony éves szinten 82.700 forint visszatérítés járt volna neki.

Milyen egészségügyi körülmény esetén járhat a kedvezmény?

Habár az elnevezése alapján súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekre vonatkozik a rendelet, ettől függetlenül az adókedvezmény nemcsak a komolyabb látás- és hallásproblémák vagy mozgásszervi zavarok esetén igényelhető.

Merthogy a laktóz-intoleranciában, valamint a gluténérzékenységben szenvedők részére is jár az adóvisszatérítés. Becslések szerint a dolgozó korú lakosság jóval nagyobb hányadát érintheti mindez, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk.

Az óvatosabb számítások alapján a népesség 10-15 százalékánál beszélhetünk érintettségről, de mások egyenesen 35 százalékot emlegetnek. Egy a G7 portál által közölt cikkben 670 ezerre saccolják azoknak a számát, akik jogosultak volnának a kedvezményre, csak nem veszik igénybe a nekik járó visszatérítést.

Az adókedvezményt a következőképpen lehet igényelni

Első körben egy háziorvostól vagy szakorvostól származó papírra van szükség, amely igazolásként szolgál az egészségügyi rendellenesség fennállásáról. Amint sikerült beszerezni az igazolást, akkor vagy az szja-előleg megállapításakor, az adóelőleg nyilatkozattal együtt év közben vagy pedig a személyi jövedelemadó bevallásakor májusban tudunk időpontot foglalni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Kifejezetten fontos lehet azt is tudnunk, hogy az adóvisszatérítést visszamenőleg is tudjuk kérni. Méghozzá addig az évig tudjuk ezt megtenni, amikor az egészségügyi problémát hivatalosan megállapították.