2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kell az uniós agrárpénz

Közösen kell fellépniük a hagyományosan erős mezőgazdasággal rendelkező országoknak a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak megtartásáért és a gazdabarát, egyszerű szabályozásért - mondta Nagy István agrárminiszter miután kétoldalú megbeszélést folytatott kedden Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszterrel Párizsban.
2019. július 24. szerda 08:02 - HírExtra
 

Az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy a KAP forrásokat a jelenlegi szinten szükséges tartani a 2020 utáni időszakban is annak érdekében, hogy az európai gazdák versenyképesek tudjanak maradni a globális piacon.

Nagy István kiemelte: nem kérhetnek többet a gazdáktól úgy, hogy közben csökkennek az uniós források. A kormány kiáll a gazdákat megillető támogatások védelméért.

Az agrárminiszter szerint elfogadhatatlan, hogy Brüsszel a gazdák helyett a migrációra fordítsa az agrárpénzeket. A becslések szerint a magyar agrárium és a magyar gazdák támogatását 25 százalékkal akarják csökkenteni. Magyarországon több mint 100 ezren írták alá a gazdapetíciót, amelynek céljaival a kormány is egyetért - tette hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta azt is, hogy a megfelelő KAP költségvetés mellett legalább olyan lényeges, hogy a források egyszerűbben jussanak a gazdákhoz. Emellett csökkenteni kell az olyan uniós előírások számát, amelyek szükségtelenül bonyolítják a forrásokhoz történő hozzáférést.

Nagy István elmondta, hogy a francia miniszterrel egyetértettek abban is, hogy az új KAP végrehajtási szabályainak valódi egyszerűsítést kell hozniuk mind a gazdák, mind pedig a kifizetésben közreműködő nemzeti hatóságok számára.

Az új hétéves uniós költségvetés és a KAP jogszabályi javaslatok vitája ősszel folytatódik Brüsszelben, amelyek során Magyarország Franciaországgal és a visegrádi négyekkel közösen határozott álláspontot képvisel majd az agrárforrások megtartása és a megfelelő KAP szabályozás elfogadása érdekében - közölte az AM.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását