2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Az Irán nukleáris programjáról kötött többhatalmi megállapodás amerikai részről való felmondása bizonyítja, hogy Teherán nem tárgyalhat Washingtonnal - jelentette ki Ali Hamenei iráni legfőbb vallási és politikai vezető szerdán, aki szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy Franciaország, Németország és Nagy-Britannia gyakran követték Washingtont kényes ügyekben.
2018. május 24. csütörtök 07:02 - HírExtra

Hamenei beszédében, amelyből részleteket hivatalos honlapján tettek közzé, hangsúlyozta: az Egyesült Államok mindig is megtett minden tőle telhetőt, hogy megbuktassa a teheráni rezsimet, de mint korábban, úgy a jövőben is meg fogják akadályozni ebben.

Az iráni vezető szerint az Egyesült Államok alapvetően és mélyen ellenséges Iránnal szemben.
"A jelenlegi amerikai elnök ugyanarra a sorsra fog jutni, mint elődei, Bush és a neokonzervatív Reagan, és el fog tűnni a történelemből" - tette hozzá Hamenei Donald Trumpra utalva.

Mint mondta, nincs kétsége afelől, hogy Irán legyőzheti az Egyesült Államokat, amennyiben az iráni tisztségviselők teljesítik kötelezettségeiket.

Hamenei szerint Irán békére törekszik Európával az úgynevezett atomalku megmentésére. Ugyanakkor az iráni vezető hangsúlyozta: a tapasztalat azt mutatja, hogy Franciaország, Németország és Nagy-Britannia gyakran követték Washingtont kényes ügyekben.

"Nem akarunk vitába bonyolódni Európával, de ez a három ország bizonyította, hogy a legkényesebb kérdésekben Amerikát követik" - mutatott rá.

Hamenei szerint a történelem bizonyítja Teherán számára, hogy a "rugalmasság ellenségeivel csak vakmerőbbé teszi őket". Hamenei ezzel George W. Bush volt amerikai elnök 2002-es nyilatkozatára utalt, amelyben a "gonosz tengelyének" tagjaként bélyegezte meg Iránt.

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda a nap folyamán figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok kormánya a megbuktatott Szaddám Huszein iraki diktátor sorsára jut, ha megtámadja Iránt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a napokban "a történelem legkeményebb szankcióit" helyezte kilátásba arra az esetre, ha Irán nem szab gátat regionális és katonai befolyásának. Az amerikai külügyi tárca vezetője azzal vádolta meg Teheránt, hogy fegyveres csoportokat támogat Szíriában, Libanonban és Jemenben.

Az Irán, a nagyhatalmak és Németország között 2015-ben létrejött egyezség értelmében a perzsa állam korlátozta atomprogramját, a nemzetközi közösség pedig feloldotta az iszlám köztársaság ellen bevezetett szankciók nagy részét. Donald Trump amerikai elnök már választási kampányában bírálta és elhibázottnak nevezte az iráni atomalkut, és idén május elején határozott arról, hogy az Egyesült Államok kilép a megállapodásból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását