2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Javában folyik a jeruzsálemi amcsi nagykövetség tervezése

Elkészültek az Egyesült Államok majdani jeruzsálemi nagykövetségének tervei - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.
2018. május 7. hétfő 11:00 - HírExtra
 

A jövő héten, Izrael kikiáltásának gregorián naptár szerinti évfordulóján, vagyis május 14-én avatják fel az Egyesült Államok új, Jeruzsálembe átköltöztetett nagykövetségét, de az ünnepség inkább szimbolikus lesz, mivel az új épület a tervek szerint csak hat év múlva készül el teljes egészében.

A külképviselet tényleges áttelepítése az amerikai nagykövetnek és titkárának a még jeruzsálemi konzulátusként működő épületbe költözésével kezdődik meg. A következő években ezt a ma még csak hatezer négyzetméteres építményt fogják egy huszonötezer négyzetméteres nagykövetségi komplexummá bővíteni.

Már megkezdődtek a munkálatok a jövő heti ceremóniára. Egyelőre csak a meglévő épület belső tereit alakítják át, és a megváltozott biztonsági követelmények szellemében három méter magas falat, menekülő útvonalat, és új bejáratot építenek.

Később a lezárt pincét is beépítik, és irodát alakítanak ki a nagykövet részére. A biztonsági rendelkezések alapján az új védelmi követelmények teljesítéséig a konzulátus csak nevében válik követséggé, és David M. Friedman nagykövet is csak korlátozottan használhatja találkozókra és napi teendőihez, de tartósan nem tartózkodhat benne.

A következő három évben újabb emeleteket húznak fel a házra, és átadnak egy új épületet a követség többi alkalmazottjának. Lebontják a közelben lévő egykori Diplomat szállodát, hogy a helyére szintén az amerikai követség egyik szárnya kerüljön. Az egykor jobb napokat látott hotelben még négyszázötven oroszajkú nyugdíjas lakik, akik a kilencvenes években vándoroltak Izraelbe az azóta megszűnt Szovjetunióból.

Az épületet 2020-ban kiürítik, de az izraeli hatóságok eddig nem rendezték az ott lakók sorsa, noha a The Times of Israel című angol nyelvű honlap értesülése szerint már 2014-ben eladták az épületet az amerikaiaknak. Az Arnona lakónegyedben lévő nyugdíjas szálló helyén egy új ötemeletes épületet húznak fel.

Az épületegyüttes mellé a környék forgalmát elkerülő saját utat és az amerikai diplomaták, valamint a látogatók autóinak elhelyezéséhez parkolót is terveznek. A költözéssel nem számolják fel az eddigi tel-avivi irodákat sem, ott tovább folytatják majd a konzuli munkát, a vízumok és útlevelek kiadását.

Amerikai és izraeli cégek is részt vettek az új követségi komplexum terveinek elkészítésében.

A megnyitóra az állami méltóságokon kívül csak pártvezetők és minisztereket hivatalosak, és erre a lap szerint több parlamenti képviselő panaszkodott az amerikai nagykövetségen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását