2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Kocsmaadó. Ilyen is van már hazánkban, illetve lesz január elsejétől. A hódmezővásárhelyi kocsmárosoknak évi 1580 forintot kell fizetniük négyzetméterenként, vagy bezárnak este nyolckor. Országos modell lesz a Lázár-város újításából?
2010. december 7. kedd 06:39 - Gedei Szilárd
Kis vásárhelyi matek
A "kocsmaadó" évente négyzetméterenként 1580 forintos terhet jelent a kocsmáknak. A városban a számítások szerint 155 vendéglátó egység van, ezeknek mindössze tíz százaléka rendelkezik melegkonyhával. Azaz nagyjából 140 vendéglátóhelyet érint majd a szabályozás. Ha átlagosan negyven négyzetméterrel számolunk, és feltételezzük, hogy mindegyik hely ki fogja fizetni a közel 1600 forintot, akkor évi közel kilencmilliós pluszbevételt prognosztizálhatunk az önkormányzatnak.
A mintegy százhatvan hódmezővásárhelyi vendéglátóipari egységet érintő adóváltozás érthető módon nem nyerte el mindenki tetszését. Az ellenzék például hiába ágált az új adó ellen, a Lázár János polgármester vezette képviselő-testület ellentmondást nem tűrően szavazta meg a bevezetését.

"Ez nem kocsmaadó"

Antal István, a hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal adócsoportjának vezetője szerint ez a plusz teher nem fogja nagyban befolyásolni a tulajdonosok bevételeit.

"Ez nem kocsmaadó. Az építményadónk része. A multinacionális cégeket is brutálisan megadóztatjuk a következő évtől, nem ez az egyetlen változás tehát a város adórendszerében" – árulta el a HírExtrának Antal.

Az adószakértő azt is hozzátette, mindenféleképp olyan csoportot akartak pluszban adóztatni, akikről úgy érezték, el tudják viselni a megnövekedett adóterhet. "Nem volt nehéz meghatározni ezt a kört, hiszen a lakossági akarat már régóta azt diktálta, hogy a kocsmákat sújtsuk plusz teherrel."

A hódmezővásárhelyi ellenzék azonban nincs meggyőződve arról, hogy annyi panasz érkezett volna az önkormányzathoz, ami indokolná a döntést.

Robin Hood-adó kicsiben?

"Ezekről a panaszokról csak Antal István, az adócsoport vezetője tájékoztatta a képviselő-testületet. Véleményünk szerint ebben a döntésben nagyban közrejátszott az is, hogy Hódmezővásárhely az ország legeladósodottabb városa, sőt 2011-től esedékes a kibocsátott kötvények visszafizetése. Úgy látjuk, hogy ez Lázár János részéről egy helyi Robin Hood-adó kicsiben, csak ez most nem az energiaszektort és a bankokat sújtja, hanem a kisvállalkozókat, akik ezt a plusz terhet igyekezni majd áthárítani az amúgy is túlnyomórészt kiskeresetű vendégeikre" – mondta a HírExtrának a kocsmaadóról Dombi-Kiss László, a Jobbik helyi elnöke.

Antalék számításai szerint a kocsmaadót mindenki befizeti majd, és senki nem zár be emiatt, a kocsmárosok véleménye azonban megoszlik a kérdésről.

Akadnak kiskapuk

A vendéglátóhelyek azonban több kiskaput is kihasználhatnak. Az egyik, hogy az új szabály csak az olyan helyekre vonatkozik majd, melyek nem rendelkeznek működő melegkonyhával.

Ráadásul a kocsmaadó csak a helyek belső helyiségeire vonatkozik, a kerthelyiségre nem. Két ilyen kiskapuval kell-e félteni egyáltalán az élelmes magyar vendéglátósokat?

"Úgy számítjuk, hogy mindenki be tudja fizetni. Eddig is kellett hatszáztól nyolcszáz forintig terjedő építményadót fizetniük, most ez a négyzetméterenkénti 1580 forint évi hatvan-hetvenezer forintos plusz terhet jelent a számukra. Úgy látjuk, ez vállalható teher" – tette hozzá a város adócsoportjának vezetője.

Vállalható teher? A városban azt suttogják, ha Hódmezővásárhelyen beválik a kocsmaadó, akkor Lázár János javaslatára talán az egész országban bevezetik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lehet más a kannás bor
2010. december 7. 15:22
Vásárhely a Fidesz mini laboratóriuma. Ha valami beválik ott, akkor országos szintűre emelik. Szóval várhatjuk a kocsmaadót országosan is!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását