2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Több mint kétszáz, zömében a szocialista időkből származó "műtárgytól" búcsúzik az állam, miközben lázasan folyik a közigazgatás átalakítása. Rétvári Bencével, a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium parlamenti államtitkárával beszélgettünk.
2010. november 26. péntek 17:12 - Gedei Szilárd
Kétszázharminc, zömében a szocializmusból megmaradt ereklyét, relikviát – vagy nem is tudom, hogy nevezzem – fog elárverezni a kormány az iszapkatasztrófa károsultjainak megsegítésére.

Csapjon le egy Lenin-szobrra!
A tárgyak jellegének megfelelően két aukció lesz, ezek időpontjai:
- 2010. december 6. hétfő este 18 óra (ekkor a kollekció személyi kultuszhoz, szocreál „retróhoz” kötődő tárgyait, mint például Lenin-szobrokat, festményeket, hasonló relikviákat árverezik el)
- 2010. december 8-9., szerda-csütörtök (a nagyobb kereskedelmi értékkel rendelkező műtárgyak árverezése a Pintér Galéria és Aukciós ház nagyaukciója keretében)
helyszín: Pintér Galéria és Aukciósház, Budapest, Falk Miksa utca 10.
Nevezzük örökségnek...

Rendben, mondjuk úgy, hogy az utolsó szocializmus-béli örökségektől búcsúzik a kormány. Kitől származik a rendhagyó ötlet?

A minisztériumi pincék és padlások hátsó zugaiban, szekrények mélyén találtuk meg ezeket a festményeket és szobrokat. A többségük természetesen Lenin-szobor, de akad közte még egy-két a Rákosi-korszakból megmaradt tárgy is. Nyilvánvaló, hogy az új kormány nem akar ezekről a továbbiakban gondoskodni. Nincs helyük a minisztériumi épületeken belül. Szerettük volna azonban, ha mégis hasznukat veheti valaki, azaz valamilyen módon ezek a tárgyak hasznára lehetnek az országnak. Ezért döntöttünk úgy, hogy belőlük árverést szervezünk az iszapkatasztrófa károsultjainak megsegítésére.

Mit remélnek az "akciótól"? Mennyi pénz folyhat be a rendhagyó árverésen?


Számottevő összeget, milliós nagyságrendet remélünk. Vannak ugyanis olyan gyűjtők, akik kifejezetten ennek a korszaknak a tárgyait keresik. Van néhány különlegesség, de a többsége azonban értéktelen, sorozatgyártott tárgy – csak jelképes összeget remélhetünk értük.

Mintha szimbolikus jelentéssel is bírna az egész...


Azt szeretnénk ezzel elérni, hogy egy kicsit könnyedebb hangvételben, de megtörténjen a rendszerváltás befejezésének egyik utolsó, szimbolikus momentuma is. Soha többet! Harmadszor – ez a cím is. Érthető, hogy az állam ennek a kommunista-szocialista rendszernek az utolsó maradványait is szeretné eltüntetni.

Húsz évet kellett erre várni. Pedig a rendszerváltás óta több kormány is megfordult az ország vezetésében...

Az évek során ugyan csökkent a Lenin-szobrok száma, mégis maradt még néhány. Itt az idő, hogy az utolsóktól is megszabaduljunk.

Elbúcsúzhatunk tehát az utolsó szocialista tárgyaktól is, miközben a parlamenti munka eredményeképp új és új törvények, rendszerek, szervezetek születnek. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium számára fontos témákban is dönthetnek a közeljövőben.

A feladatok egyik része – a minisztérium nevéből is fakadóan – közigazgatási ügy. Az elmúlt húsz év legnagyobb átalakításának második része fog megtörténni január elsején. Teljes egészében létrejönnek az úgynevezett kormányhivatalok. Annak érdekében, hogy az emberek könnyebben tudják intézni az ügyeiket kilencvenkilenc kormányablakot hozunk létre.

Ez január elsejétől már valóban, a gyakorlatban is megvalósul?

Igen. Ennek az átalakításnak az első lépcsője már szeptemberben lezajlott. Az úgynevezett közigazgatási hivatalokat már felállítottuk. Ezek a törvényességi ellenőrzéssel és más kérdésekkel is foglalkoznak. Januártól pedig létrejönnek a kormányhivatalok. Ennek az egyik fő célja, hogy az emberek könnyebben tudják az ügyeiket intézni.

Mi történik az igazságügy területén?

Az igazságügy területén is zajlik a munka. A korrupció és más bűncselekmények kapcsán a bíróságok és az ügyészség számára biztosítani kell a megfelelő eszközöket annak érdekében, hogy a bűncselekményeket fel tudják deríteni.

Milyen összegeket szánnak ezekre a célokra?

A kormányhivatalok összesen negyvenötezer ember munkáját változtatják meg, egész költségvetésük évi 130 milliárd forint lesz. Ennyi embernek a státusza változik a következő években – de ez természetesen nem az egyik napról a másikra fog megtörténni.
Az igazságügyi terület is újabb milliárdokat kap az ügyek gyorsítása és a korrupció visszaszorítása érdekében.

Mit gondol, mikor mondhatják majd el, hogy ez már az az állapot, amit az átalakítások előtt szerettek volna elérni? Mikorra kerülhet minden a helyére?


Remélem, hogy az országgyűlési ciklus végére ezt tudjuk mondani. Hiszen a megyei közigazgatási szint megszervezése utána a következő szint a járások felállítása lesz. Az ottani, azaz a járási kormányablakoknak a bevezetése nagy feladat lesz, sokkal hosszabb folyamat, az önkormányzatokkal ugyanis meg kell állapodni több kérdésben is.

El kell dönteni, hogy az állam mit finanszíroz közvetlenül a kormányhivatalokon keresztül, és mit az önkormányzatok által. Meg kell majd hozni egy fontos döntést, hogy hol legyenek a feladatok határai.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását