2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

EU: kivédhető a számítógépes támadás?

Számítógépes támadást kivédő szimulációs gyakorlatot tartott csütörtökön az Európai Unió.
2010. november 4. csütörtök 13:58 - HírExtra
A "Cyber Europe 2010" gyakorlat során a szakértők több EU-tagállamra kiterjedő, létfontosságú online szolgáltatások ellen indított szimulált hackertámadás ellen próbáltak védekezni. A szimulációs forgatókönyv szerint a gyakorlatban részt vevő európai országok közötti internetkapcsolat fokozatosan megszűnik vagy jelentősen lelassul. A hálózati összeomlás elkerülése érdekében a tagállamoknak együtt kell működniük egymással. A gyakorlatot az uniós tagállamok szervezték az Európai Hálózatbiztonsági Ügynökség (ENISA) és a Közös Kutatóközpont (JRC) támogatásával.

A 27 tagállam mellett aktív félként vagy megfigyelőként részt vett benne Izland, Norvégia és Svájc is. Az egyes országokból különböző hatóságok - hírközlési minisztériumok, a kritikus informatikai infrastruktúra védelmét ellátó hatóságok, válságkezelő szervezetek, a nemzeti számítógépes biztonsági incidensekkel foglalkozó csoportok, nemzeti információbiztonsági hatóságok, valamint hírszerzési szervek - vettek részt a gyakorlatban. A maga nemében ez volt az első ilyen átfogó európai gyakorlat kibernetikai támadás kivédésére.

A gyakorlat során a szimulált támadás által érintett hálózati csomópontokról át kellett irányítani az internetes forgalmat, ellenkező esetben a polgárok, vállalkozások, illetve közintézmények nem vagy csak nehezen férnek hozzá online szolgáltatásokhoz, így például az elektronikus kormányzati oldalakhoz. A tagországok egymás után szembesültek egyre súlyosabb hozzáférési problémákkal, és megoldást csak a gyors, hatékony együttműködés, a közös reagálás hozhatott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását