2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Napelem-erőmű: az élen tudnánk járni!

Hatvanban épülhet meg Magyarország első naperőműve. A projekt még ugyan gyerekcipőben jár, viszont az elgondolás hatalmas lehetőségeket rejt magában. A részletekről Horváth Attila klaszter menedzsert kérdeztük.
2010. szeptember 6. hétfő 18:12 - Tóbiás Gábor
Hogy áll jelenleg a projekt?

Az erőmű
A megépítendő napelem-erőmű minden tekintetben környezetkímélő, csendes, hang és füstmentes rendszer. A vonatkozó EU irányelvek (pl. 2009/28/EK) kiemelten foglalkoznak és előnyben részesítik az ilyen jellegű beruházásokat. Hazánk, mint EU tagállam, vállalásokat tett a közösség felé káros anyag kibocsájtásának csökkentésére; ezt a célkitűzést már az 500 kW-os minta napelem erőmű is nagyban elősegíti, hiszen ez évi 529 000 kWh zöldáram termelését jelenti évente Hatvanban. (European Comission PVGIS alapján). További előny az önkormányzat energiaköltségeinek jelentős csökkenése és az importfüggőség enyhítése.
Folyamatosan kérjük be az árajánlatokat. Létrehoztunk egy klasztert, (olyan cégek gazdasági hálózata, amelyek ugyanabban az ágazatban dolgoznak, illetve azonos ágazatokat fognak össze) ezt is folyamatosan fejlesztjük. Egy széleskörű összefogást szeretnénk létrehozni. Feltett szándékunk, hogy az egész magyar napelem-ipart összefogjuk és akár majd külföldre is exportáljunk.

Magyarországon ugyan nem tudunk napelemet gyártani, de egy sor eszközt igen. Tartószerkezeteket, invertereket (áramátalakítókat), csatlakozó kábeleket stb. Ezek a napelemes kiegészítő szerelvények rendkívül jó exporttermékek lehetnek. Sok mindenben az élen tudnánk járni.

Mikor kezdődhet a beruházás?


Jelenleg még írjuk a pályázatot, ezért is kérjük még be az ajánlatokat. Viszont legkésőbb októberben már be szeretnénk nyújtani a pályázatot Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek.

Milyen bírálatra számítanak?

Bele sem kezdenénk, ha nem számítanánk pozitív bíráltra. Ennek érdekében mindent elkövetünk: igyekszünk jó árakat adni és a lehető legjobb magyarázatot adni arra, hogy miért van szükség ilyen napelem-erőművekre Magyarországon.



Ha elfogadják a pályázatot, akkor mikorra épülne ez meg?

Először egy 500 kilowattos mintaállomást szeretnénk építeni. Ez egy hónapnál többet nem vesz igénybe. Az engedélyeztetés azonban már ennél jóval tovább tart, úgy számolunk, hogy ha minden flottul megy, akkor ez 6-8 hónap alatt lezajlik. Körülbelül nyáron tudjuk az építést elkezdeni. Ötszáz-hatszáz millió forintba kerül mindez. A költségeket pályázati pénzből fedezzük, az ehhez szükséges önrészt pedig egy befektetői kör adja. Egy 500 kilowattos mintaállomásból pedig minden kiderül, aminek egy erőmű-telepítésnél ki kell derülnie.

Mire elég ez az 500 kilowattos állomás?

Ez ötszázezer kilowattórát termel egy évben, egy átlagos családi ház éves energia szükségelte 3500-4000 kilowattóra. Tehát körülbelül 100-150 családi ház energiaigényét elégítené ki. A következő lépés pedig egy 18 megawattos erőmű építése lenne, ez fedezné Hatvan energiaigényét. A jövőben pedig az egész országban szeretnénk ilyeneket telepíteni.

Rá tudnak csatlakozni a mostani energia hálózatra?

Hatvan városa ebből a szempontból is egy kiváló helyszín. Könnyen és megfelelő minőségben tudunk csatlakozni a hálózatra. Az áram, amit a napcellák termelnek, visszatáplálásra kerülnek a közhálózatba. A nappali időszakban Hatvannak van egy áramfelvételi kapacitása és akkor ezt ki tudja szolgálni.

Kritika szokott lenni, hogy ez csak napsütésben működik.

Jelen pillanatban, amíg a tárolókapacitások nem megfelelőek és nem tudunk kidolgozni rendes tároló rendszert, ez valóban így van. Addig ezek az erőművek kiegészítői lehetnek a hagyományosoknak. Viszont valahol el kell kezdeni.



Van Magyarországon annyi napsütéses óra, hogy ez működjön?

Tőlünk északabbra is sok naperőművet építenek. Csehország és Németország az élen jár az építésben. De említhetném Svédországot és Norvégiát is. Ráadásul Magyarország sokkal jobb besugárzási adatokkal rendelkezik, mint az előbb említett országok.

A lakosság mit fog ebből érzékelni? Olcsóbb lesz az áram?


Naperőmű
A naperőmű a megújuló energiaforrások egyik fajtája. 2003-ban több mint 700 megawattóra energiát állítottak elő világszerte napenergiából. A hagyományos erőművekkel ellentétben nem termel szén-dioxidot, így nem járul hozzá a globális felmelegedéshez. Tim Flannery ausztrál kutató szerint az emberiség azon válaszút előtt áll, hogy a nukleáris energiát akarja használni vagy nap- és szélerőműveket készít.

Az első erőmű (Barstow, CA, Mojave-sivatag) 1982-1988-ban épült. A második erőmű (Barstow, CA, Mojave-sivatag) az első továbbfejlesztett változata, 1994-1999 között épült. Ahol a hőmérséklet 95 °C felett van, ott a CSP naperőművek csövei 150 és 220 °C-ot is elérik. A naperőművek részei: napelem, napteknő, naptorony, naptányér, napkémény, naptó.

forrás: wikipedia.hu
A lakosság csak nagyon-nagyon közvetve fogja ezt érzékelni a pénztárcáján. Egyrészt van az emissziós kvótarendszer és arra már rásegítenek az ilyen erőművek. A másik, amit nehéz forintosítani, és előny jelent, hogy olyan erőmű épül, ami nem bocsájt ki magából káros anyagokat. Ki lehet számolni, hogy az egészségre ez milyen hatást gyakorol.

Kik a klaszter tagjai?

Egyelőre négy cég és két partnercég. Olyan cégek akik, akiknek a munkája felétlenül szükséges egy ilyen erőmű fölépítéséhez. Napelem kereskedelemmel, acélszerkezet gyártással, építéssel foglalkoznak. Nem feltétlenül szeretnénk mindenből egyet, tényleg szeretnénk egy erős, egymás mellet lévő cégcsoportot létrehozni a klaszteren belül. A célunk a fejlődés. Nagyon bíztatóak a tárgyalások, egyre többen szeretnének csatlakozni a klaszterhez.

Tehát akkor sokan látják úgy, hogy ez a jövő?

Komoly tanulmányok szólnak arról, hogy a napelemparkok a nyári csúcserőművek lehetnek. A megváltozott fogyasztói szokások miatt, most már nyáron is majdnem annyi áramot fogyasztunk, mint télen. (Klímák, hűtők stb.) Ezeknek az áramellátásában ez fontos szerepet játszhat.

Még egy nagyon fontos dolog: a napelem-ipar plusz munkahelyeket teremthet. A klasztert nem csak arra hoztuk létre, hogy telepítsük a napelemeket, hanem arra is, hogy majd az erőmű kapacitást bővítsük, fejlesszük. Energiatárolás, tartószerkezetek kábelezés fejlesztése, ezekben mind van fejlesztési lehetőség és ez exportlehetőséget teremthet az ország számára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását