2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ellehetetlenített cigány üdülések

Idén a kormányzat szervezi a romák üdültetését. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke megkeresésünkre felbomlott együttműködési megállapodásról, ezernyolcszáz roma gyermek szórakozásának meghiúsulásáról és politikai érdekekről panaszkodott.
2010. július 30. péntek 07:54 - Fontos Erzsébet
Az önkormányzat mióta táboroztat gyerekeket?

Az Országos Cigány Önkormányzat 2008 óta használhatja azt a balatonlellei üdülőt, ahol a hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatása folyik. A heti turnusok keretében körülbelül kétezer ötszáz-háromezer roma és nem roma gyermek nyaralása biztosított.

Sajnálatos tény, hogy az államtitkárság az ÖCO pénzét vonja meg, ahelyett hogy egyéb plusz forrásra szert tenne. Náluk egy fiatal heti üdültetése harmincezer forintba kerül, mi ezt a Balatonon tízezer-ötszáz forintból oldjuk meg. Ebben benne van napi háromszori étkezés, a szállás biztosítása és egyéb szakmai programok.

Megdöbbentő, hogy az elvont húsz millió forintból az állam hétszáz gyermeket kíván üdültetni, míg mi ugyanebből a pénzből két és fél ezer cigányt. Ilyen szempontból a kormány most ezernyolcszáz gyermeket lehetetlenít el.

Ki kezdeményezte a cigánygyerekek táboroztatását?


Az ÖCO elnökeként magam kezdeményeztem az akkori kormánynál. Javasoltam, hogy a korábban üresen álló üdülőkből biztosítson számunkra egy ingatlant. Ennek teljes felújítását vállaltuk, ami nehéz feladatnak bizonyult, főleg mikor az elmúlt hét-tíz évben minden ehhez hasonló tábort bezártak. Igényünknek az előző kormány eleget tett, és vagyonkezelési szerződés keretében garantálta az üzemeltetést.

A gyerekek mivel foglalkoznak az egy hét során?


A szakemberek csoportos foglalkozások keretében komplex fejlesztési programot bonyolítanak. Ezek kiterjednek a sportra, úszásra, zenére, táncra, emellett a gyerekek különböző nyelvi felkészítéseken és pedagógiai programokon vesznek részt.

Kik nyújthatják be a pályázatot?

Elsősorban cigány kisebbségi önkormányzatok, iskolák, óvodák, alapítványok és egyéb más civil szervezetek.

Az Ön tapasztalatai szerint igény van ezekre a táborokra?

Természetesen. A romák körében nagyon népszerű ez a lehetőség. A háromezer szabad helyre hétezer pályázó jelentkezett.

Az önkormányzat költségvetését az Állami Számvevőszék vizsgálja. Hol tart most az eljárás?

A Számvevőszék idestova második hete vizsgálódik, Szászfalvi László, nemzetiségekért felelős államtitkár és Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kérésére. Nekünk nincs rejtegetnivalónk. A hivatallal együttműködünk és mindenben a segítségükre vagyunk. Bízom benne, hogy még választások előtt megírják a jelentést. Fontos látnunk, hogy az államigazgatás területén esetlegesen milyen hiányosságaink vannak. Amit előírnak, azt végre fogjuk hajtani.

A pénzmegvonásról kapott valamiféle hivatalos tájékoztatást?

Ezzel kapcsolatban semmiféle hivatalos levelet, értesítést nem kaptunk. A kormány a plusz forrás bevonása helyett a mi pénzünket vonja meg.

Mennyire érzi politikai nyomásnak a megvonást?

Az államtitkárság korábban aláírta azt az együttműködési megállapodást, miszerint nem vonja meg az önkormányzattól a 20 millió forintot, amely forrás a hátrányos helyzetű cigánygyerekek étkeztetését lett volna jogosult biztosítani.

Nyugodt vagyok, mert közgyűlésünk kimondta, hogy amennyiben a kormány mégis megvonja az összeget, akkor az ez évi turnust saját tartalékjainkból kívánjuk biztosítani. Egyetlen cigány gyermek sem marad otthon. Aki hozzánk eredményesen pályázik, táborozást nyer és utazhat a Balatonra.

Az önkormányzati választások közeledtével mindenre rátelepszik a politika. Tisztában vagyunk azzal, hogy szeptember 15-ével vissza kell adnunk a balatonlellei tábort. A kormány megvonta tőlünk a vagyonkezelési jogot. Sajnálatos módon minden átpolitizálódik. Ha érdekről van szó, még a gyerekek sem számítanak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

TheFallen
2010. július 30. 10:45
Kolompár Orbán? A Legnagyobb maffiózóhoz van "szerencsénk". Bárcsak ő is elmenne nyaralni, igen messzire, bárhova. Három percig oxigén nélkül.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását