2024. április 25. - Márk

Kolompár-per, vallomások nélkül

A Kolompár Orbán és nyolc társa ellen folyó per pénteki tárgyalási napján a harmad-, negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlott megtagadta a vallomást, de a nyomozati szakban és a per korábbi szakaszában tett vallomásaikat fenntartották.
2010. június 18. péntek 16:03 - HírExtra
Mivel a per legutóbbi tárgyalása óta - 2009 november - több mint hat hónap eltelt, ezért a tárgyalást elölről kellet kezdeni a Kecskeméti Városi Bíróságon Mátyásné Polereczki Éva bírói tanácsának.

A vádlottak nem tettek vallomást, kérdésre nem válaszoltak, ezért a bírónő felolvasta a nyomozati szakban tett vallomásaikat, melyeket nem kívántak módosítani.

Kolompár Orbánné harmadrendű vádlott - Kolompár Orbán felesége - két vádpontban érintett. A harmadrendű vádlott egy gazdasági társaság ügyvezetője, mely az elsőrendű vádlottal közös tulajdonban van. A cég, megalapítása után takarítással kezdett foglalkozni, később azonban egy élelmiszerbolt és egy söröző üzemeltetését is megkezdte.

A vádirat szerint - két vádpont esetében is - valótlan tartalmú számlákat adott ki a gazdasági társaság, melyeket támogatások elszámolásához használt fel Kolompár Orbán. Az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számolt el.

A másik vádpontban Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja az ügyészség. A vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni. A felvett pénzek elszámolásához is felhasználták a Kolompár Orbán és felesége 50-50 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaság által kibocsátott számlákat.

A cég gazdasági tanácsadásról, takarításról, festésről is kiállított számlákat, de az eszközbeszerzéseket is a gazdasági társaságon keresztül bonyolította a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet, melynek Kolompár Orbán a vezetője.

A negyedrendű vádlottat, aki adminisztrátorként dolgozott a Kolompár Orbán által vezetett, a támogatást elnyerő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezetnél, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében bűnsegédlettel vádolják.

A negyedrendű vádlott korábban tett és a tárgyaláson felolvasott vallomásaiban megerősítette a vádhatóság állításait. Egy festéssel kapcsolatban - melynek számláját az egyik támogatás elszámolásához csatoltak - elmondta: "nem nagyon lehetett észrevenni".
Vallomása szerint mindent utasításra tett.

"Tisztában voltam vele, hogy a számlák valótlan tartalmúak és azok az OFA elszámoláshoz kellettek" - fűzte hozzá.Az ötödrendű vádlottat, az OCÖ korábbi gazdasági vezetőjét valamint a hatodrendű vádlottat, a szervezet könyvelőjét számviteli fegyelem megsértésével, illetve bűnsegédlettel vádolja az ügyészség.

Az ötödrendű vádlott felolvasott vallomásában kiemelte: az OCÖ pénzügyei nem voltak rendben, ezt többször jelezte Kolompár Orbánnak, de nem történt változás. Véleménye szerint az OCÖ-nak valójában nem volt felettes szerve, ezért nem kényszerítette senki a szervezet vezetését a pontos elszámolásra. Ezt megunta és 2005-ben felmondással elhagyta az OCÖ-ot.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és nyolc társa ellen indult eljárásban három ügyet egyesítettek, és egyben tárgyalják azokat.

Az első vádpontot a budapesti ügyészség nyújtotta be, de képviseletét a Kecskeméti Városi Ügyészség látja el. A vádirat szerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd azzal sajátjaként rendelkezett. Ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem bűntettével mint tettest, két alkalmazottat mint társtettest vádol az ügyészség.

A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számoltak el. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.

A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja az ügyészség. A per június 22-én a vádlottak kihallgatásával folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását