2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Lesz gáz, vagy gáz lesz

Úgy fest, Bulgária szeretne minél diplomatikusabban kihátrálni az oroszokkal kötött energetikai projektek alól, a válságra és egyéb tényezőkre hivatkozva. Ezt azonban az oroszok sem akarják annyiban hagyni. Hol tart most az ügy?
2009. szeptember 3. csütörtök 17:59 - Zelenij Linda
Az orosz-bolgár kapcsolatnak komoly próbát kell kiállnia, ennek érdekében szeptember elsején Vlagyimir Putyin találkozott is Bojko Boriszovval, Bulgária miniszterelnökével.

A megbeszélés központi témája a három energetikai projekt sorsa volt: a Déli Áramlat gázvezetéké, a Burgasz–Alekszandroupolisz kőolajvezetéké és a belenei atomreaktoré. A felek végül nem zárták ki azt a lehetőséget sem, hogy a kőolajvezeték ügyét befagyasztják.

„Abban az estben, ha valamilyen okokból kifolyólag Bulgária vezetősége úgy dönt, hogy egyik vagy másik projekt nem felel meg országuk érdekeinek, biztosíthatom önöket, hogy az nem lesz semmilyen hatással a nemzetközi kapcsolatainkra. Akkor nem fogjuk megvalósítani azt a projektet, hanem másik utat fogunk keresni” - mondta az oroszok miniszterelnöke.

Szavaiból arra lehet következtetni, hogy Oroszország mindenképp alternatívát talál arra, hogy megvalósítsa energetikai terveit, valamint arra, hogy a bolgárokkal való együttműködés más formát ölt.

„Az egyetlen amit kérünk, hogy Bulgária mielőbb döntsön az ügyben. A Burgasz-Alekszandroupolisz kőolajvezeték projektéről már hét éve tárgyalunk, jelenleg 280 kilométeres szakaszról van szó” - jegyezte meg Putyin.

Az orosz kormány feje emlékeztette kollégájat arra, hogy Oroszország az elmúlt két évben Kelet-Szibériától egészen a kínai határig kiépítette a másfélezer kilométer hosszú vezetékét. "Mondják nekünk azt, hogy nem, és kész. Úgyanúgy, ahogy más projektekkel kapcsolatban” - tette hozzá Putyin.

A bolgárok véleménye


Burgasz–Alekszandroupolisz kőolajvezeték
A Burgasz–Alekszandroupolisz kőolajvezeték a tervek szerint a bulgáriai Burgasz és a görögországi Alekszandroupolisz között fut. Építése 2008-ban kezdődött és várhatóan 2011 végére készül el. A vezetéken orosz kőolajat fognak szállítani a Fekete-tengerről az Égei-tengerre, kikerülve a zsúfolt hajóforgalmú Boszporuszt és a Dardanellákat. A vezeték megépítésének ötlete 1993-1994 tájékán merült fel görög és orosz energetikai vállalatok részéről.
Bojko Boriszov bejelentette, hogy Bulgária nem szándékozik kategórikusan nemet mondani. „Tanulmányozni fogjuk a részleteket az adott időn belül, de a Déli Áramlattal véleményem szerint semmilyen problémánk nincsen. Ami a Burgasz–Alekszandroupolisz projektetet érinti, azzal egyetlen problémánk van csupán, ez pedig a környező területek ökológiája - éppen ezért két helyi népszavazást is fogunk tartani” - mondta Boriszov. A bolgárok attól félnek, hogy estleges olajfoltok tönkreteszik a Fekete-tenger környéki üdülőterületek turizmusát.

Bár a nyilatkozat diplomatikus, a júliusra hatalomra került bolgár kormány ténykedése komoly aggodalmat vált ki az oroszokból.

Ahogy az új kormány hatalomra lépett, július 13-án Bulgária aláírta a Nabucco gázvezeték megépítéséről szóló megegyezést - Törökországgal, Ausztriával, Romániával, és Magyarországgal együtt. A vezetéken keresztül a gáz Azerbajdzsánból, Közép-Ázsiából valamint Iránból jön Európába, azaz megkerüli Oroszországot.
Ennek fényében Boriszov kérdésessé tette a Déli Áramlat építésével kapcsolatos megegyezést, amit ez év májusában írtak alá.

„Egyre több aggasztó jelet kapunk, olyan állami cégekről, amelyek nem veszik figyelembe sem a gazdasági válságot, sem az ország érdekeit” - így nyilatkozott július elején Boriszov a fent említett projektről.

Emellett agusztus 4-én a pénzügyminiszter, Simeon Dankov szekptikusan beszélt mindhárom tervezetről. Véleménye szerint a gazdasági világválság túl komolyan érintette Bulgáriát, így ezekre az építkezésekre az országnak nincs pénze.

Ugyanekkor a gazdasági és energetikai miniszeter közölte, hogy Bulgária nem akar hitelt kérni az oroszoktól az atomreaktor megépítésére, és ezzel még tovább növelni a Moszkvától való függőségüket. A kőolaj- és gázvezeték ügyét illetően pedig azt ígérte, hogy behatóan tanulmányozza majd az összes felmerülő kérdést.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását