2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Amikor alapkövetelmény a vakság

Mindig öröm arról hallani, hogy magyar ismert emberek tesznek valamit a fogyatékos sportért. Csörgőlabdások a hírességek ellen – szép és jó a kezdeményezés.
2009. július 25. szombat 08:00 - Gedei Szilárd
A magyar csörgőlabda válogatott és hazai hírességek csapnak össze július 29-én egy barátságos mérkőzésen. A meccs azért különleges, mert a csörgőlabdát vak sportolók játsszák, így a hírességek is bekötött szemmel lépnek pályára, az esélyegyenlőség jegyében.

A csörgőlabda válogatott tagjai jelenleg az augusztus 21-29-e között tartandó Európa-bajnokságra készülnek, így minden idejüket az edzéseknek szentelik. Külön öröm számukra, hogy olyan csapattal is megmérkőzhetnek a felkészülési időszakban, amely nem ismeri ezt a sportágat.

A csörgőlabda
Ez a sportág a vakok és gyengén látók labdajátéka, mellesleg paralimpiai sportág.
A teljes játék alatt csöndben kell lenni. Egyedül a pályán lévő játékosok beszélgethetnek. Menete: a play kiáltás után tíz másodpercen belül el kell gurítani a labdát az ellenfél kapuja felé. Ha a védő játékos védett és megszerezte a labdát, az első érintésétől számolva tíz másodpercen belül neki is el kell gurítania a labdát. Egy játékos egymás után csak kézszer guríthat, utána más játékosnak kell gurítania.
„Ugyan a pekingi Paralimpiára nem sikerült kijutnunk, és akkor emiatt eléggé elkeseredett a csapat, de gyorsan talpra álltunk, és most gőzerővel készülünk az EB-re. Ősztől pedig egy toborzó akciót szerettünk volna indítani, hogy minél többen ismerjék és szeressék meg ezt a sportot, de ezt egy kicsit előre hoztuk, a hírességekkel való összecsapásnak köszönhetően. Nagy öröm számunkra, hogy ismert embereknek is megmutathatjuk, milyen fantasztikus ez a játék, hiszen általuk talán több emberhez jut el a csörgőlabda híre. Szeretnénk, ha minél többen tudomást szereznének arról, hogy vannak olyan emberek, akik bár fogyatékosak, mégis teljes életet élnek, a sport segítségével. Reméljük, hogy ennek köszönhetően új tagok is belépnek majd a válogatottba; látók és nem látók egyaránt” – mondta Ramocsa Gábor, a csörgőlabda válogatott vezető edzője.

A sztárok arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy miként a sportpályán, úgy az életben is fogadjuk el egymást. "Hogy a Nap mindenkire egyformán süssön!" – ezen a néven rendezik az esélyegyenlőségi csörgőlabda mérkőzést, amely a hírességek számára igazán nagy kihívás lesz. Bár sokan aktívan fociznak, de most a fülükre hallgatva kell a labdát elkapniuk, majd gólt lőniük.

„Az Élménybirtok Médiaválogatott tagjaként rendszeresen focizok, és el sem tudnám képzelni az életemet sport nélkül. Nagy izgalommal várom egy számomra új sportág, a csörgőlabda megmérettetéseit, hiszen egyelőre még nehezen tudom elképzelni, milyen lesz majd bekötött szemmel, a csörgő hangra koncentrálva kitalálni, merre lehet a labda. Szerintem nem lesz sok esélyünk a csörgőlabda válogatottal szemben, ugyanis ők profi játékosok. A csapattársaimmal már előre nevettünk magunkon, milyen viccesen fogunk kinézni, amint bekötött szemmel, fülelve koncentrálunk a labdára. Ám félre téve a tréfát: nagyon örülök annak, hogy részt vehetek egy ilyen mérkőzésen, hiszen a látó emberek el sem tudják képzelni, milyen lehet „sötétben” élni, ám ennek ellenére remekül sportolni” – mondta az eseményről Beleznay Endre, hazánk egyik legnépszerűbb színész-humoristája.

Nem egy világsztárokat felvonultató kezdeményezés, annyi szent. Manapság azonban minden kis apróságot meg kell becsülnünk, ha a fogyatékosok sportjáról van szó.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását