2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Túl halk az autó - zajosítani kell

Elképzelhető, hogy a közeljövőben zajkeltő berendezésekkel kell felszerelni a látássérültek által veszélyesnek tartott, némán suhanó hibridautókat.
2009. július 5. vasárnap 10:24 - HírExtra
Japánban az utóbbi hónapok autóeladási toplistáját a benzin- és áramüzemelésű hibrid járművek vezetik, amelyek alacsony sebességnél, elektromos módban szinte hangtalanul suhannak az utakon.

"Egyre több visszajelzést kapunk a látássérültektől és a tulajdonosoktól, hogy veszélyesnek érzik a hibridautókat - mondta a japán közlekedési minisztérium egyik tisztségviselője. - A látássérült emberek az utcán való közlekedéskor a hangokra vannak utalva, a hibrideknek viszont elektromos meghajtás esetén gyakorlatilag nincs motorzajuk".

A minisztérium a probléma megoldására egy kutatókból, látássérülteket képviselő szervezetekből, gépkocsivásárlókból, rendőrökből és az autóipar képviselőiből álló bizottságot hozott létre.

A 13 tagú testület első ülésén fontolóra vette a hibrid járművekre szerelendő zajkeltő berendezés bevezetését. Még nem sikerült eldönteniük, hogy milyen jellegű hangot kellene használni, csak az biztos, hogy a zajnak figyelemfelkeltőnek kell lennie - magyarázta a japán illetékes, hozzátéve, hogy figyelembe kell venni az utak mentén élők érdekeit is, akiknek a zajszennyezés csökkentésére éppen a hibridek jelentették az egyedüli hatékony megoldást.

A testület várhatóan az év végére dolgozza ki a környezetkímélő járművek zajosításáról szóló javaslatát, amelyet később a szakminisztérium autóbiztonsággal foglalkozó bizottsága is megvitat, és csak ezután küldik tovább a törvényhozás elé.

A világ legnépszerűbb hibridautója a Toyota Prius 1997 óta kapható. Május végétől elérhető frissített változata Japánban első ízben került a gépjárművek havi eladási listájának élére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását