2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Freddy Mercury, a példakép

Hatodik alkalommal ad koncertet szerda este Budapesten a progresszív metál zene amerikai óriása, a Dream Theater zenekar; az együttes énekese, James LaBrie a fellépés előtt exkluzív interjút adott az MTI-nek, amelyben arról is beszélt, hogy számára Freddie Mercury hangja az etalon.
2009. július 1. szerda 22:40 - HírExtra
A kanadai származású, 45 éves énekes elmondta: remek emlékei vannak eddigi budapesti koncertjeikről; a Dream Theater először 1998-ban, legutóbb pedig 2007-ben lépett fel, most a Papp László Budapest Sportarénában játszik.

"Hihetetlen érzés minden alkalom, amikor Budapestre jövünk. Fantasztikusan fogadnak minket; a Petőfi Csarnokban, ahol a legtöbbször felléptünk, óriási koncerteket adtunk. Kedden este Prágában játszottunk, és ott is elképesztő volt látni, hogy rajongók ezrei kíváncsiak ránk Közép-Európában. Ez megerősít minket abban, hogy amit csinálunk, azt sok ember értékeli és sok ember akar ennek része lenni" - fejtette ki a frontember.

Mint mondta, nagyszerű érzés, hogy már tíz stúdióalbumot csináltak, de a lemez csak attól még nem válik különlegessé, hogy a tizedik a sorban. A néhány hete megjelent Black Clouds and Silver Linings szerinte egy lenyomata annak, ahol most tartanak. Hozzátette: ma is élvezik az együttzenélés minden pillanatát.

"Úgy érzem, a zenénk folyamatosan fejlődik és nem látni semmi jelét annak, hogy bármi véget érhet egyszer. Az új album szerintem erőteljes és dinamikus, talán ezért mondják sokan, hogy kicsit visszatérés ahhoz a hangzáshoz, amely a tíz évvel ezelőtt megjelent Scenes from a Memory-t jellemezte" - vélekedett James LaBrie.

Az énekes kitért arra, hogy szerdán este néhány dalt játszanak az új albumról, de alapvetően a régebbi dalok képezik a műsor gerincét. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a Black Clouds and Silver Linings nagyon magasan, a hatodik helyen nyitott a Billboard listáján az Egyesült Államokban, ami korábbi lemezeikkel nem fordult elő.

"Mike Portnoy, a zenekar vezetője különös figyelmet fordít a koncertprogramok összeállítására. Minden alkalommal, ha egy olyan városba térünk vissza, ahol korábban már jártunk, teljesen eltérő műsort adunk. A számítógépén tárol minden adatot a fellépéseinkről és teljesen képben van. Arra is gondol, hogy a magyar rajongók mit szeretnének leginkább hallani tőlünk!" - mondta James LaBrie.

Azzal kapcsolatban, miért nem írt szöveget az új albumra - a korábbi lemezeken mindig volt egy-két dalszövege -, az énekes úgy fogalmazott, nincs kőbe vésve, hogy az ő szövegeinek szerepelnie kell a Dream Theater albumain.

Kitért arra, hogy a Black Clouds and Silver Linings-on mindössze hat szám található, a The Shattered Fortress egy dalsorozat utolsó darabja, egy másik szám (The Best of Times) Mike Portnoy dobos tisztelgése idén elhunyt édesapja emléke előtt, és négy dal a legtöbb szöveget jegyző John Petrucci gitáros szerzeménye.

Arra a kérdésre, mi motiválta, hogy 1991-ben, 28 évesen a Dream Theaterhez csatlakozzon - a hosszú ideje énekest kereső csapatba egy sikeres meghallgatás után került -, LaBrie azt mondta, az igazi kihívást kereste.

"Már ötévesen folyton énekeltem, apám támogatott abban, hogy a megfelelő iskolákban képezhessem a hangom. Az énekesek közül a legnagyobb hatást Freddie Mercury tette rám hihetetlen hangjával, számomra ő volt a rock and roll ikonja. Számolatlanul játszottam le otthon egymás után a Queen-albumokat és csak hallgattam őt. Rajta kívül csodáltam Robert Plantet, Steven Tylert, Ian Gillant és Rob Halfordot is, ők mindannyian valami egyedit képviseltek. Emlékszem, apám mindig azt mondta, ne másoljam őket, próbáljam megtalálni a saját hangomat, stílusomat" - fejtette ki.

Beszélt arról is, hogy a Dream Theater előtt több kanadai zenekarban volt, mindenféle rock and roll bandákban, amelyek hasonló felfogásban játszottak, mint a Judas Priest, az Aerosmith, a Deep Purple.

"Rám ugyanakkor erős hatást gyakoroltak azok a progresszív zenék, amelyeket tinédzserként hallgattam és imádtam: a Rush, a Pink Floyd, a Genesis, a Yes. A Dream Theater előtt sajnos nem találkoztam olyan zenészekkel, akik valami ilyesmit csináltak volna. Amikor az 1980-as, 1990-es évek fordulóján a Winter Rose-ban énekeltem, beszéltem erről egy menedzserrel, aki felhívta a figyelmemet a Dream Theaterre, amely akkor már két éve énekest keresett a kilépett Charlie Dominici helyére. Amikor meghallottam a zenéjüket, rögtön megtetszett. Elküldtem nekik a CD-met, találkoztunk, jammeltünk és éreztük, valami történik" - emlékezett arra, hogyan lett a progresszív metál csapat tagja.

A Dream Theater egyik koncertalbuma, a Live Scenes From New York 2001. szeptember 11-én, az Egyesült Államokat ért terrortámadás napján jelent meg, amit az MTI kérdésére bizarr egybeesésnek nevezett. Mint elmondta, előző este repült New Yorkba, rögtön a helyszín közelébe ment, miután értesült a történtekről és mindent látott. James LaBrie hangsúlyozta: rémisztő volt látni a pusztítást; a történteket az együttes az egy évvel később, 2002-ben megjelent Six Degrees of Inner Turbulance című lemezen próbálta a zene nyelvén feldolgozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását