2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nemzetiségi Gála és díjátadás

Magyarország, Európa és az egész világ olyan, mint egy varázsdoboz, különleges kultúrákkal találkozhatunk, s a varázsdoboz minden pillanatban képes meglepni bennünket - mondta Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitk
2008. december 14. vasárnap 22:40 - Hírextra
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Nemzetiségi Gáláján tartott ünnepi megnyitó beszédében a szakállamtitkár hangsúlyozta: a kultúra nem az országhatároktól függ, s ha tudjuk, érezzük a gyökereinket, akkor nem félünk kinézni, kitekinteni más kultúrákra sem. Ha rájövünk, hogyan tudunk más kultúrákkal találkozni, hogyan tudunk gazdagabbá válni ezáltal, többé, értékesebbé tudjuk egymást tenni.

A magyarországi kultúrának nagyszerű adottsága van, képes a gyökereiből táplálkozni, de újat is tud mutatni, s képes reagálni arra, ami a környezetében történik - fogalmazott.

A szakállamtitkár A kultúrák közötti párbeszéd európai évére utalva kijelentette: olyan csoportot, fesztivált, városokat, művészeket kerestek, akik mindig képesek valami újat alkotni "egymás kezét fogva", akiknek természetes a kultúrák közötti párbeszéd. Hozzátette: a tematikus év ugyan lezárult, de gondolatban tovább folytatódik, hiszen nem csupán egy ország különböző kultúráiról van szó, hanem az országok közötti és az európai és nem európai kultúrák párbeszédéről is.

Bogyay Katalin  A kultúrák közötti párbeszéd európai éve - 2008 különdíját a Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulásának - a Nemzetiségek Házának - adományozta a kisebbségekért végzett kiemelkedő munkájáért.

A rendezvényen a szakállamtitkár mellett Borbáth Erika, a Magyar Művelődési Intézet főigazgatója és Baranek Ruzsenka, az NKSZT társelnöke adta át a Pro Cultura Minoritatum Hungariae (a magyarországi kisebbségek kultúrájáért) díjakat.     Balogh Ferenc a cigány etnikai kisebbség érdekében végzett munkájáért, Kricskovics Antal és Kricskovicsné Szilcsanov Mária alkotópár a horvát nemzetiség kultúra megőrzésért, a "Bem József" Lengyel Kulturális Egyesület a lengyel nemzetiség érdekében végzett kiemelkedő kulturális tevékenységért, Horváth Etele népművelő a német nemzetiségi kultúra ápolásáért, Zombainé Szarka Mária nyugalmazott tanár a román kultúra ápolásának érdében folytatott tevékenységért, a "Bánát" Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület a szerb kultúra megőrzésért, Antal György (Juraj Dolnozemsky) költő a szlovák nemzetiség kultúrájának ápolásáért, a Magyarországi Szlovének Szövetsége Felsőszölnöki Néptánccsoportja a  szlovének érdekében kifejtett kiemelkedő kulturális munkájáért érdemelte ki a díjat.

Az ENSZ 1992. december 18-án fogadta el a Nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot. A magyar kormány 1995. december 21-i döntése értelmében 1995 óta minden év december 18-án tartják a Kisebbségek Napját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását