2021. április 15. - Anasztázia, Tas

Új helyszín kéne a Szlovák Központnak

Pilisszentkereszt főépítésze új helyszínt javasol a faluban a magyar és a szlovák kormány támogatásával felépítendő Pilisi Szlovákok Központjának - ezt tartalmazza az MTI-hez szerdán eljuttatott szakmai állásfoglalás.
2008. november 19. szerda 21:42 - Hírextra
A dokumentumban, amelyet Pilisszentkereszt-Dobogókő főépítésze, Ivota Bartosova írt alá, az olvasható: a leendő központ helyét a település falusias lakóterület építési övezeti besorolású részén jelölték ki, márpedig ezen a helyen a szabályok szerint nem valósulhat meg ilyen nagyságrendű épület.

Több egyéb, az infrastruktúrát érintő ok mellett a település ezen lakóterülete ugyanis nem képes befogadni az országos funkcióra tervezett középület működésével járó többletforgalmat - áll az indoklásban.

A dokumentum kitér arra is, hogy a községnek van kialakult történeti központja, amely a templom környékén helyezkedik el. A fejlesztési koncepció irányvonala erősíteni kívánja e központ fejlődését. A szlovákok e településen a többségi nemzetiség képviselői és a falu életének meghatározó kulturális egységét képezik. E szempont alapján fontos, hogy ne jöjjön létre különálló központ, hiszen ez nem szerencsés sem a hosszú távú együttélés szempontjából, sem a falu harmonikus fejlődését tekintve - írta a főépítész.

Lendvai József, a többségében szlovák nemzetiségiek lakta Pilisszentkereszt polgármestere az MTI-nek elmondta: a falu vezetése már korábban jelezte a beruházó Országos Szlovák Önkormányzatnak, hogy az általuk kijelölt helyszín nem megfelelő. A faluban a leendő központ új építési helyszínének kijelölésénél továbbra is készek együttműködni a szervezettel - szögezte le.

Az önkormányzat és a helyi szlovák kisebbség vezetői között az év elején vita támadt egy irodahelyiség használata miatt. A konfliktus feloldását segítve a kormány 80 millió forintot ajánlott fel a Pilisi Szlovákok Központjának megépítésére, a szlovák kormány ugyanennyi pénzzel járul hozzá a beruházás megvalósításához. A helyi vita kapcsán Sólyom László köztársasági elnök is ellátogatott a faluba, és a tájékozódás után kijelentette: a helybéliek békében élnek egymással.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását