2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

OTP mindenek felett?

Úgy néz ki, hogy az OTP valamit nagyon jól csinálhat: részvényei szárnyalnak és szembemehet a törvénnyel is. Kutakodtunk egy kicsit. Érdekes összecsengésekre, és ellentétekre bukkantunk.
2008. október 31. péntek 07:19 - Molnár Miklós
Sokszor van, hogy az ember el szeretne valamit intézni, de nem sikerül. Olyan is sokszor van, hogy ez egy bankkal kapcsolatos. Sokszor ez megakadályozhat minket a cél elérésében. Például nem tudjuk igazolni magunkat. Mármint tudnánk, de nem azzal az igazolvánnyal (személyi), amivel a bank akarja. Lehet, hogy azért, mert az épp lejárt. Ez önmagában még probléma is lehetne akkor, ha nem lenne más olyan okirat a birtokunkban, amely megfelel a kívánt célnak.

A törvény szava

A nyilvánosan is hozzáférhető törvény kimondja, hogy személyazonosításra nem csak a személyi igazolvány alkalmas, hanem az új típusú vezetői engedély, valamint az útlevél is. A jogszabály szerint a személyazonosság biztos igazolásához a születési hely és idő, az állampolgárság, az illető sajátkezű aláírása, fényképe és az okmány érvényessége szükséges.

E kötelező elemeken túl a személyi még tartalmazza az illető édesanyjának becses nevét, valamint kártya tulajának nemét is. De ezek nem feltétlen szükségesek ahhoz, hogy egyértelműen elmondhassuk magunkról, mi vagyunk azok. Bizonyítékként néhány mondat a Magyar Közlönyben is közzétett szabályból: „a polgár személyazonosságát – a személyazonosító igazolványon túl – minden olyan hatósági igazolvány igazolja, amely tartalmazza a (3) bekezdés a)-d) és g)-i) (ti.: a fentebb felsoroltakat – szerk.) pontjaiban meghatározott adatokat”. Nem kell sokáig törnünk a fejünket azon, hogy rájöjjünk, mi az, amivel még rendíthetetlen biztosítékot állíthatunk létünk el nem múló valójának: „ilyen adattartalmú hatósági igazolványnak tekinthető különösen az érvényes útlevél és az új típusú kártyaformátumú vezetői engedély.”

Hogy is van ez?

A biztonság kedvéért azért utánajártunk, hogy is működik ez a dolog máshol. Annyira persze nem távolodtam el a fától: bementem egy másik OTP fiókba. Elmondták, hogy ők nem foglalkoznak olyan üggyel, ami számomra érdekes, de nem messze innen van egy nagyobb létesítmény, ahol igen. Annyit azért el tudtak mondani, hogy egész biztosan nem kell személyi igazolvány a művelethez. Sőt, még más igazolvány sem kell, hiszen ha már rendelkezem náluk számlával – márpedig (sajnos?) igen – akkor elég hozzá a bankkártyám. Amint azt lehúzzák, látják, hogy ki vagyok, az aláírásommal pedig egyértelműen igazolom magam.

A biztonság kedvéért azért felhívtuk a központi számot is. Vert Andrea, az egyik telefonos ügyintéző munkatárs elmondta, hogy az adott művelet elvégzéséhez szükség van személyire, valamint lakcímkártyára. Egy banki ügylet folyamán csak akkor igazolhatom magam más személyi azonosító okirattal (ld. fentebb), ha „azt számlanyitáskor felvezették az adatok közé”.

Valljuk be, ez azt jelenti, hogy a Magyar Állam nem elég megbízható az OTP-nek, ők inkább más szabályokat szabnak. Természetesnek tartottuk, hogy az a bizonyos üzletszabályzat, melyben ez mind le van írva, nyilvánosan hozzáférhető. Meglepetésünkre valóban az. Szerencsére kértünk eligazítást a könnyebb megtalálás érdekében. Ha nem tettünk volna így, akkor valószínűleg még vasárnap este is azt keresnénk.

A sokadik kattintás után végre megtaláltuk a keresett dokumentumot. Megnyitottuk. Tölt, tölt, tölt… Ez már gyanús. Nem véletlen: a keresett szabályokat összefoglaló okirat 121 oldal. Igen, tényleg ennyi. E dokumentum átnyálazása majdhogynem teljesíthetetlen folyamat, ezért a „Keresés” mező segítségét használva minden „személyi” szót kikerestünk. Természetesen kevesebb volt a használható információ, de azért néhányat találtunk:

„Az OTP Bank Nyrt. belföldi természetes személynek tekinti azt a természetes személyt, akinek az illetékes magyar hatóság által kiadott érvényes személyi azonosító okmánya van, illetve azzal jogszabály alapján rendelkezni köteles (a továbbiakban együtt: személyi azonosító okmány). A számla megnyitása a személyi azonosító okmány alapján történik.”

A fenti bekezdésben arról van szó, hogy nem személyi igazolványra van szükség, hanem bármi olyanra, amivel igazolom magamat. Az persze kérdés marad, hogy az OTP az ügyfeleit természetes személynek tekinti-e, vagy sem, de a jóhiszeműség elvén mondjuk azt, hogy igen. Ebben az esetben azonban nagy „katyvasz” van az intézmény berkein belül.

„A számlanyitáshoz kapcsolódó okmányokban a számlatulajdonos Üzletfél neve és az aláírás használata a személyi azonosító okmányban szereplő névviselés szerint kerülhet rögzítésre.” Egy másik helyen: „az ügyfél egyértelmű azonosítására alkalmas adatot (pl. lakcím és személyi azonosító okmány száma)”.

Ez a „nem semmi”

Az OTP ismét bizonyított. Úgy látszik Csányiék elérték, hogy ne vonatkozzanak rájuk a törvények. A Magyar Köztársaságéi legalábbis biztos ne.

De az is lehet, hogy nem ezek a mágusok vannak a háttérben. Az OTP a legnagyobb hazai bank. A munkahelyek jó része úgy köti a munkaszerződést, hogy a jól kiérdemelt bért egy bizonyos bankszámlára utalja. Az esetek nagy százalékában OTP-számlára. Nem szeretnénk messzemenő feltevésekbe bocsátkozni, de az egészen biztos, hogy nem kis összeg jut az államnak amiatt, mert több igazolványt kell csináltatnunk. Személyenként (és ez a legolcsóbb, és valljuk be: bizonyos szempontból a legfölöslegesebb) 1.500 Ft. Nem is rossz…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását