2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Jön az almasör

Rakamaz hivatalos, turistacsalogató italkülönlegességének ígérkezik a Jonagold almasör, amely a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros vasárnapi almafesztiválján mutatkozik be - jelentette be Farkas Ernő, a Tokajjal szomszédos település polgármestere csüt
2008. október 9. csütörtök 17:41 - Hírextra
Vaskó György, a miskolci Serforrás Kft. ügyvezető-igazgatója, aki egyben a Magyar Kisüzemi Sörfőzők Egyesületének elnöke is, az MTI-nek elmondta: a ma még kuriózumnak számító almasört a budapesti Corvinus Egyetem tanszékének közreműködésével fejlesztették ki és azt a cég felsőzsolcai sörfőzdéjében gyártják.

Az ital alapjához, a malátához, a komlóhoz, az élesztőhöz és a vízhez hozzáadják a Jonagold almaából készült sűrítményt, s együtt erjesztik főzésre. A sör, amelynek almaíze nem tűnik ki erősen az ital aromájából, 4,4-4,6 fokos, vagyis alkoholtartalma hasonló az úgynevezett átlagsörökéhez, de igény esetén erősebbre is tudják készíteni.

Az almasör Rakamaz itala, egyelőre csak ott fogyaszthatják az ínyencek, de Vaskó György szerint lehetne akár a nagy almatermesztő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye italkülönlegessége is.
A cégalapító elmondta: a 12 dolgozót foglalkoztató felsőzsolcai üzemben készítik Miskolc hivatalos sörét, a Korty nevűt is, amelyet a tokaji aszú kivonatából főznek a hagyományos söralapanyagokkal együtt. A különleges sör-aszúaroma 2006-ban első díjat nyert a kisüzemi sörfőzők prágai nemzetközi versenyén, s azóta már világhírnévnek örvend, legutóbb Amerikából kaptak megrendelést.

Vaskó György úgy vélte, hogy az almasör is világhírnévre tesz, ha megismerik a nemzetközi versenyeken, ahová a kft. viszi a többi termékével együtt. A cég nemrég gyömbérízesítésű, sőt a karácsonyi ünnepekre főzött gesztenyeízűvel sörkülönlegességgel is bemutatkozott Prágában.
Magyarországon jelenleg 50-60 kisüzemi sörfőzde működik. A rendszerváltást követő öt év alatt 300 fölöttire nőtt a kis sörfőzdék száma, de végül a piaci versenyben csak egyötödük maradt talpon - mondta Vaskó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását