2024. március 1. - Albin
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sok a baleset a leállósáv használata miatt

Minden nyolcadik baleset a leállósávon veszteglés miatt történik, ezért a rendőrség akár több százezer forintra büntetheti a vészsáv szabálytalan használóit - tudatta a GRSP Magyarország Egyesület az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2008. szeptember 26. péntek 06:49 - Hírextra
Bár 2008-ban eddig kevesebb baleset történt az autópályák leállósávjain, mint az utóbbi években, még mindig vezető baleseti ok a "vészsávban" veszteglés. Az egyesület ezt az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és az Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. adataira hivatkozva állítja, hozzátéve, hogy ezek a balesetek szinte kivétel nélkül elkerülhetők lennének, ha az autósok betartanák a szabályokat. Így viszont évente 6-8 halálesetet és több tucatnyi személyi sérüléses baleset okoznak a szabálytalankodó gépjárművezetők, ezért az egyesület idei közlekedésbiztonsági kampányában kiemelten foglalkozik a leállósávban tartózkodás veszélyeivel.

"Ha valaki indokolatlanul áll a leállósávon, vagy szabálytalanul halad rajta az kiemelt szabálysértésnek minősül, amiért a rendőrség akár 300 ezer forint bírságot is kiszabhat" - ismertette a GRSP Magyarország Egyesület, hozzátéve, hogy a leállósávot csak veszély, komoly műszaki vagy egészségügyi probléma esetén szabad használni, pihenésre, uzsonnázásra vagy mellékhelyiség helyett semmiképpen sem.

Azt tanácsolt, ha már mindenképp meg kell állnunk a pálya szélén, húzódjunk minél inkább jobbra, tegyük ki az elakadásjelző háromszöget 150-200 méterre. Használjuk a láthatósági mellényt és az autó vészvillogóját, vigyázzunk, hogy sem az autó, sem mi magunk ne lógjunk be a forgalomba ahol elsodorhatnak. Az utasok mindenképpen a szalagkorláton kívül tartózkodjanak, még akkor is, ha csak pár percnyi leállásról van szó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását