2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

27 festmény is millió fölött

Százkilencvennégy tételt, jelentős 19-20. századi festményeket, grafikákat és néhány kisplasztikát láthat a közönség a Belvedere Galéria őszi aukciójának szeptember 27-ig nyitva tartó kiállításán. Huszonhét festmény árát milliós sáv fölött húzták meg, és
2008. szeptember 17. szerda 13:21 - Hírextra
A legmagasabbra, 5,5 millió forintra, Szobotka Imre 1926-27-es Amszterdami kikötőjét tartják. A finom színvilágú, a fényekre, tükröződésekre építő vásznon a kubisztikus hatások mellett már a nagybányai jegyek is fellelhetők. Ekkor született festményeiről írta a korabeli kritika, hogy az impresszionizmus lírai fényjátékait egyedülállóan egyesíti a kubizmus összegző vonalaival.

Nem sokkal marad el ettől az ártól Fényes Adolf Parkban című életképszerű olajfestménye. Előéletéről azt lehet tudni, hogy egykor a Róna-gyűjteménybe tartozott, s jelenlegi tulajdonosa a családtól vásárolta, közvetlenül Amerikába költözésük előtt, az 50-es évek végén. A látványos képet 4,8 millió forintról lehet licitálni.

Ugyanennyiért kínálják Farkas István Gay Katalin képmásának 1922-es változatát. Ezen a képen már megjelenik a Farkasra oly jellemző szorongás, az emberi magányosság ijesztő drámája, amelyet a fekete és világos színfoltok kontrasztjára épít.

Az aukciók sztárfestőjének, Rippl-Rónai Józsefnek három alkotását vonultatja fel az aukciósház. Két 1901-es pasztellt (a mindeddig lappangó Balatont és Ödön öcsém című képet) 1,2, illetve 2,2, millió forintos indító árral, valamint a sokszor kiállított, 1899-ből való, kartonra olajjal festett Szivárványos tájat. A hátoldalán lévő etikettről megtudható, hogy az 1906-os Könyves Kálmán szalonbeli árverésen 200 koronára tartották. Most 3,8 millióra taksálják.

Egy korai, erdei tájat ábrázoló Vaszary János vászon 3,8 millió forintról indul, egy késői, franciásan könnyed krétarajz, egy olasz tengerparti jelenet már 280 ezer forintért elérhető a festőtől.
Szőnyi Istvántól a nagyméretű, Lovak a vízparton (3,8 millió), és a Zebegényi Dunakanyar (1,4 millió) még olajfestmények. Az 1934-es Kirándulók a zebegényi révnél (1,6 millió forint) már kedvelt temperatechnikájával készült, lágy tónusokkal, napsütötte színekkel.

Két Kádár Béla-mű is meglehetősen magas árat kapott, a Csendélet Csáky szoborral 3,8 millió, a Fürdőzők, az 1915 körüli évekből 1,2 millió forintról indul.

Egykor Várkonyi Zoltán tulajdonában volt Mattyasovszky-Zsolnay László finomrajzolatú Szendergő aktja (1,2 millió forint). Böhm Pál Tiszai halászok pihenője című életképét (1,8 millió) pedig korábban a Georg Schäfer Sammlung Múzeum (Schweinfurt) gyűjteményében őrizték.

Kétmillió forint körül már elérhetők olyan 19. századi művészek munkái, mint Telepy Károly, Lotz Károly, ifjú Markó Károly és még Mednyánszky László 1892-es erdei tájképért is csak 2,8 millió forintról indul a licit. S lehet venni ilyen áron, vagy ennél olcsóbban is Bálint Endre, Orbán Dezső, Barcsay Jenő vagy Bernáth Aurél műveket.

Bizonyára versenyeznek majd a gyűjtők a napokban elhunyt Hantai Simon franciaországi magyar származású festő 1950-es absztrakt alkotásáért. Hantai-műért a Christie's árverésén félmillió eurót is adtak. Most 2,8 millió forintról indul Kék alak című kisméretű képe.

A francia csokorba egy eredeti Pablo Picasso tusrajz, az 1934-es Szakállas férfi (1,8 millió forintért ), valamint 180-180 ezer forintos kikiáltási árral egy-egy Marc Chagall és Henri Matisse litográfia tartozik még.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását