2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magyar Csillag, magyar ponyva, magyar grammatika

Három kiemelkedő témakör kötetei és egy ritka folyóiratpéldány teszik figyelemre méltóvá az Antiquarium Hungaricum szeptember végi árverését: az irodalmi első kiadások, a 18-19. századi klasszikus ponyvák, és az ifjúsági irodalom, valamint egy különleges
2008. szeptember 16. kedd 09:46 - Hírextra
A legizgalmasabb tétel a Magyar Csillag folyóirat betiltott, elkobzott, utolsó, 1944. évi 8., április 15-i száma. A Nyugat - Babits halála miatt - 1941 augusztusában jelent meg utoljára. Mégsem szűnt meg, a Nyugat írógárdájának ösztönzésére kért és kapott lapengedélyt Illyés Gyula. Októberben megjelentek a jól ismert betűk, a régi formátumban, Beck Ö. Fülöp híres emblémájával, csak a címe változott Magyar Csillagra. "A megszűnés pedig az 1944. évi 7. számmal következett be, amikor is a németek 1944. évi magyarországi bevonulása megjelenésének véget vetett" - olvasható a Nyugat repertóriumban.

A 8. szám, benne Rónay György, Örley István, Ottlik Géza, Kolozsvári G. Emil, Méliusz József, Makay Gusztáv, Ortutay Gyula és Thurzó Gábor írásaival megjelenés előtt állt, már ki is nyomtatták, amikor az utolsó pillanatban betiltották. Így a nyomdából nem került forgalomba, csak két-három példány ismert belőle, bibliográfiailag sincs feldolgozva. A Magyar Csillag eme számát most 100 ezer forintról licitálhatják.

Unikális első kiadások közül lehet válogatni Kisfaludy Károly drámáiból, verses költeményeiből (egyenként 20 ezer forint). Kisfaludy Sándor A' szentmihályhegyi remete című költeménye ugyan nincs évszámmal megjelölve, de könyvészetileg ismeretlen kiadás. Ezért is magas, 80 ezer forint a kikiáltási ára. Ugyanennyit kérnek Arany János Toldijának 1847-es, első kiadásáért, míg ugyanennek a műnek első, 1851-es, német nyelvű kiadását 12 ezer forintra taksálják.

Három elsőkiadású Vörösmarty Mihály-mű, az Árpád ébredése, Előjáték a' pesti magyar színház' megnyitásának ünnepére, a Marót bán. Szomorújáték öt felvonásban 50-50 ezer forintról indul, míg a Három rege. B. E. ifjú grófnőnek ajánlva 25 ezer forintról. Ez utóbbi mű a költő utolsó, még életében megjelent munkája (Pest, 1851). A címben szereplő "B. E. ifjú grófnő" a kivégzett gróf Batthyány Lajos miniszterelnök leánya.

Igazi ritkaság nyolc Gvadányi József-kötet, amelyek közül hét első kiadás, s olyan is van közötte, amelyet még soha sem árvereztek (A peleskei nótáriusnak pokolba menetele, Eperjes, 1792.) A kikiáltási árak 80 és 200 ezer forint között váltakoznak.

Merőben mást jelentett a 18. században a ponyvairodalom, mint ma. Akkor a patriarchális ponyva ismeretterjesztő, népnevelő vonásokkal rendelkezett. A magyar ponyva Ilosvai Selymes Péterrel, Gyergyai Alberttel és névtelen társaikkal kezdődött. Az aukción Ilosvai Selymes Péter - Az híres neves Tholdi Miklósnak jeles cselekedeteiről És bajnokságáról való históriáját (60 ezer forint) valamint a Méhner-féle vásári ponyvák gyűjteményének 27 füzetét (20 ezer forint) kínálják .

Az ifjúsági irodalmat hat Robinzon történet képviseli, köztük az első magyar robinzonád, 1808-9-ből, Szekér Joakim "Aloysius - Magyar Robinson vagy is Ujvári és Miskei magyar vitézeknek viszontagságai és azoknak e Világ külömb-féle részeiben történt tsodálatos esetei."
Több 19. századi tankönyv jelent különlegességet. Egy 1833-as ÁBC-s könyv, Kiss Áron gyűjteményéből, egy 1802-es "Magyar Grammatika vagy-is a' haza' nyelvnek gyükeres megtanúlására való intézet ugyan a' magyar nemzeti oskolák' számára" Valamint Comenius (Ámos János) - A' világ képekben a' magyar ifjúság számára.

Mátyus István 1787-es hat kötetes Ó és Új Diaeteticaja az első egészségnevelő könyv, magyar orvosi és gasztronómiai szakirodalom egyik legkeresettebb darabja. A szerző Küküllő és Maros-szék physicusa, tisztiorvosa volt. Munkájában az emberi testről, a környezeti hatásokról, járványveszélyről ejt szót, majd sorra veszi a táplálékokat, azok előnyeit és hátrányait. Külön kötetet szentel az italoknak is.

A teljes sorozat a magyar árverések történetében alig-alig bukkant fel. Az utóbbi száz ében két példányt aukcionáltak. Ezt, a harmadikat 160 ezer forintra tartják.

Az Antiquarium Hungaricum árverése szeptember 25-én lesz a Hotel Mercure Korona rendezvénytermében, a könyvek addig az antikvárium Múzeum körúti üzletében tekinthetők meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását