2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Rákóczi-relikviák a Blaskovich-napokon

Rákóczi-relikviák bemutatójával veszi kezdetét pénteken a tápiószelei Blaskovich-napok egyhetes kulturális rendezvénysorozata a helyi Blaskovich Múzeum Baráti Köre szervezésében. Gócsáné Móró Csilla, a Blaskovich Múzeum igazgatója hétfőn az MTI-nek elmond
2008. május 19. hétfő 15:17 - Hírextra
Gócsáné Móró Csilla, a Blaskovich Múzeum igazgatója hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy a Blaskovich család évszázadokon át gyűjtötte az adott kor relikviáit, közöttük a Rákócziakhoz kötődő különféle tárgyakat. Már maga a múzeumépület is kuriózum, egy épségben megmaradt XIX. századbeli köznemesi kúria - tette hozzá.

A Rákóczi-gyűjtemény különösen értékes darabja az az ismeretlen festő által készített portré, amely egyedüliként profilból ábrázolja II. Rákóczi Ferencet; a képek többsége elölről mutatja be a fejedelmet. Emellett főúri ékszerek, páncélok, korabeli buzogányok, pisztolyok is láthatók. A rendezvényen az érdeklődők a Kincsemhez, a "csodalóhoz" kötődő emlékekkel is megismerkedhetnek. A Blaskovich családhoz tartozó rokon, Blaskovich Ernő istállójában nevelkedett ugyanis az 1876. és 1878. között versenyezett Kincsem, amely 54 versenyen indult és valamennyit megnyerte.

A kulturális rendezvénysorozat alkalmából a Blaskovich-porta körüli kertben botanikai tanösvény is nyílik, ahol ősfák, platánok, hársak között kalauzolják el a különleges növényvilágba a látogatókat - közölte a szervező.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását