2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Újra dübörög a banda

A több mint tíz éves múltra visszatekintő Jesse James és bandája újra színpadra lép most vasárnap. A zenekar nevét és színpadi megjelenését a Vadnyugat szeretetet ihlette, zenéjüket meg mintha csak arra teremtették volna, hogy a közönség bulizzon rá. Jess
2008. május 10. szombat 12:08 - Pálfi Rita
Jesse James az együttes frontembere a Pont FM 88.1 rádió Rocközön című műsorában Hartmann Zoltán műsorvezetővel beszélgetett múltról, jelenről és jövőről egyaránt. Eközben a banda második, kiadásra nem kerülő második albumáról szóltak a dalok. A négy tagos zenekar egyébként még 1995-ben alakult, neveiket a Vadnyugati bandita Jesse James és bandája mintájára vették fel. Így Jesse mellett játszott Tom Younger, Franky James és Vick Palmer. Ez a „kultúrkör” nemcsak a névválasztásban dominált a fiúknál, hanem színpadi megjelenésükben is. Ahogy a Jesse a műsorban elmondta: a klasszikus vadnyugati öltözködési mintát követték, mínusz pisztoly.



Az első meghallgatott dal a show business világába kalauzolt el minket, Jesse ezt a bemutatást folytatta szóban is. A zenekar történetét tekintve külön érdekes, hogy pont akkor alakultak, amikor ezek a „tinci-tánci” együttesek kezdtek nagyon divatba jönni, és egyre inkább szorult vissza a rock, és az élőzene. Ennek ellenére szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen egy kereskedelmi tévé segítségével rengeteg koncertlehetőséghez jutottak (például a road show-k keretein belül), de a lemezszerződés szempontjából is jó volt ez a „kapcsolat” és klipjük is eljutott a nagyérdeműhöz. Közben pedig ne felejtsük el, hogy a zenekar majd tíz éves fennállása alatt végig a különböző fiú- és lánybandák voltak divatban.

Jellemző az is az akkori viszonyokra, hogy az 1998-ban elkészített nagylemezüket végül csak 2001-ben tudták kiadni. Éppen ezért hangzásvilágát tekintve nem is szólt olyan frissen. Itt Jesse kicsit önkritikusan hozzátette, hogy ráadásul az első videoklip elkészítése után kicsit talán túl sokáig ültek a babérjaikon, ki kellett volna jönniük egy „dögösebb” dalhoz készített második klippel. De akkoriban járták az országot, és sütkéreztek a sikerben.

A zenekar történetéből a következő zenei aláfestés egy Billy Idol feldolgozás volt, aminek olyan szempontból van aktualitása, hogy Jesse a Hollywood Rose nevű Guns N Roses dalokat játszó zenekar frontembere is, és július 13-án Linzben ők fognak játszani Billy Idol előzenekaraként.



De visszatérve a magyar vadnyugati történethez, kicsit ássuk bele magunkat Jesse James zenei múltjába. 18 éve állt először színpadon a Kentucky Fuckin Chicken nevű formációban. Visszaemlékezése szerint mindig jól berúgtak, és soha se tudták jól a nótákat. Talán ez kicsit túlzás, hiszen 500-600 fős tömegeket is vonzott egy-két koncertjük, ez pedig nem lehet véletlen. Bár voltak saját számaik, feldolgozásokat játszottak túlnyomórészt. A legmeglepőbb mégis az ok, hogy miért került Jesse a mikrofon mögé. Mint elmesélte sok évvel ezelőtt egy vonatállomáson egy gyerekkori barátja hívta el énekelni. Mikor Jesse azzal tiltakozott, hogy nincs is hangja, barátja rávágta: de jó hosszú hajad van! Ezután a történet után mi más jöhetett volna, mint egy szép, romantikus dal, az „Angyal rám talált”. Ahogy Jesse fogalmazott, úgy gondolták, hogy ez lesz az a dal, amire a diszkóban táncolnak majd a fiatalok, mert jól lehet rá billegni.

A lírai dal után kicsit szomorúbb vizekre érkezett a beszélgetés: a banda karrierjének töréséhez. Történt ugyanis 2005-ben, hogy Paks felé igyekeztek kisbuszukkal egy fellépésre, mikor kigyulladt a buszuk, és 5 perc alatt fémre égett (a gyújtáskapcsoló lett zárlatos). Az esethez kiérkező tűzoltó mondta, hogy tulajdonképpen óriási szerencséjük volt, hogy nem robbant be. Mint kiderült ez a mázli annak volt köszönhető, hogy még előtte a road véletlenül gázolajat töltött a benzines tartályba. Ezt kiszívták belőle, de valószínűleg az a tény, hogy valamennyi maradt belőle, és nem tiszta benzin volt a tartályban mentette meg őket a robbanástól. Az anyagi kár így is jelentős volt, egyedül hangszereiket tudták megmenteni, de a felszerelésük odalett. Onnantól fogva mindent bérelniük kellett volna, és anyagilag akkor az már túlságosan megerőltette volna a csapatot. Jesse-t épp ekkoriban kereste fel az énekes után kutató Hollywood Rose, és később a banda többi tagja is „elhelyezkedett” más zenekarokban. Most azonban három év szünet után újra összeálltak. Jesse elárulta, hogy a közös próbán hamar visszajöttek a dalok, ahogy a régi poénok, ökörködések is.



Aki látta őket majd 10 éves pályafutásuk alatt, és hiányzott neki a banda, vagy aki csak simán vágyik egy monstre, másfél-két órás koncertre egy igazi bulizenekar tolmácsolásában, annak nincs más dolga, mint a Ráday Kupolába menni holnap, azaz vasárnap este 8 órára. Igaz ekkor még csak a Jó, a Rossz, és a Csúf együttes zenél, de utánuk – szigorúan a vadnyugati hangulatnál maradva – jön a Jesse James & bandája, akik két nagylemeznyi anyag mellett feldolgozássokkal is készülnek az estére.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását