2022. november 30. - András, Andor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kézirat- és ősnyomtatványok a neten

Az Európa különböző kulturális intézményeiben fellelhető kézirat- és ősnyomtatvány-vagyon digitalizált formája nyártól érhető el a www.manuscriptorium.com internetes oldalon, a virtuális gyűjtemény létrehozásáért indított Enrich (gazdagítás) projektben Ma
2008. május 6. kedd 15:45 - Hírextra
A projekt keretében az európai nemzeti könyvtárak eddig digitalizált kézirat-, ősnyomtatvány-, régi és ritka könyvállományának mintegy 85 százalékát egységesen és közvetlenül szeretnék hozzáférhetővé tenni az interneten tárgyszó, szerző szerinti visszakeresés alapján - mondta Liszkay Béla.

Kiemelte, hogy a BME Műszaki Információs Központ és Könyvtára a XVI-XVIII. századi régi könyvállomány digitalizált formában történő közreadásához 50 ezer euró (több mint 12 millió forint) támogatást kapott.

A hatmillió eurós (csaknem 1,5 milliárd forintos) költségvetésű projekt lehetővé teszi, hogy a dokumentumok tulajdonosai, a könyvtárak, a múzeumok és az archívumok, a kutatók, a hallgatók, a politikusok és a kulturális múlt iránt érdeklődők olyan dokumentumokat is elérjenek, melyekhez más módon nehezen férnének hozzá - mutatott rá.

Hozzátette azt is, hogy a rendszeren keresztül történelmi dokumentumok teljes szövege, audio- és videó anyagok, illetve számos történelmi térkép is elérhető.

Megemlítette, hogy a tavaly decemberben Prágában elindított programot az EU eContentPlus, a digitális formában rendelkezésre álló információk nemzetközi hasznosításának továbbfejlesztését támogató programja keretében finanszírozza.

Liszkay Béla kitért arra is, hogy a projekt a prágai Nemzeti Könyvtár által kialakított "Manuscriptorum" digitális könyvtár eddigi tapasztalataira és anyagára épül, amely 46 cseh és külföldi gyűjtemény digitalizált változatához biztosít hozzáférést. Ez jelenleg a leggazdagabb digitalizált kézirat-gyűjtemény Európában: egymillió oldalnyi anyagot tesz hozzáférhetővé és biztonságos digitális archívummal rendelkezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását