2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sólyom László a Tápiószelei Agrobotanikai Központban

Az Agrobotanikai Központban található az ország teljes mezőgazdasági növény-génállománya, egy hihetetlen fajtagazdagság - mondta Sólyom László köztársasági elnök kedden, miután felkereste a Tápiószelei Agrobotanikai Központot.
2008. április 9. szerda 07:54 - Hírextra

Az államfő a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban tett látogatásának zárónapján ismerkedett az Agrobotanikai Központ munkájával.

Az intézet feladata a biológiai sokféleség fenntartása - hangsúlyozta Sólyom László.

Az 1959-ben alapított és 1993-tól országos koordinációs feladatokat ellátó, génforrás megőrző központtá alakult tápiószelei Agrobotanikai Intézetnek fő feladata többek közt az országos szántóföldi- és zöldségnövény génbank gyűjtemények fejlesztése.

Az intézet tájékoztatása szerint Magyarországon jöhet létre, a világon elsőként a vadon élő növények magbankja. A gyűjtemény a tápiószelei Agrobotanikai Intézetben kap majd helyet, amely Európa ötödik legnagyobb agrobotanikai génbankjaként, jelenleg mintegy 85 ezer kultúrnövényfajtát őriz.

Sólyom László a nap folyamán, Dabason, a térség biogazdáival és agrártermelőivel találkozott. Mint kiemelte, sok a nehézség a biogazdálkodás finanszírozásában, ugyanis, tette hozzá, a pályázatok, amiket kiírnak, nem illenek a biogazdálkodásra.

Szólt arról, hogy Dabason civil-szociális fórumon is részt vett. Példaként elmondta, hogy van olyan civil szervezet, amelyik mentális sérülteket ápol, másik pedig intézetből jött gyerekeket gondoz. Több olyan civil szervezet van, amelyik pedig roma emberekkel foglalkozik, délutáni iskolát szerveznek nekik - tette hozzá.

Sólyom László az újságíróknak azt is elmondta, hogy véleménye szerint minden olyan védett területet, ami egy nemzeti park területén van, azt a park kezelésébe kellene adni. Az állami erdészeteknél is non-profit társaságoknak kellene üzemeltetni az erdőt - tette hozzá.

A köztársasági elnök Dabason találkozott a Nagycsaládosok Országos Egyesületének képviselőivel is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását