2024. május 21. - Konstantin
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Megrohamozták a koszovói bíróságot

Az ENSZ rendőri alakulatai és a NATO-békefenntartók hajnalban megrohamozták a koszovói bírósági épületét. A Kosovska Mitrovica-i bíróság épületét olyan szerb igazságügyi dolgozók foglalták el még pénteken, akik 1999-ben a terület ENSZ-ellenőrzés alá vonás
2008. március 18. kedd 07:25 - Hírextra
Mitrovicában tüzet nyitottak a NATO-katonákra a tiltakozó szerbek. Egyelőre annyit tudni, hogy automata fegyverekből lőttek a nemzetközi alakulatokra. Eddig 20 sérültről érkezett hír.

Az ENSZ rendőrei a további összecsapások megelőzése érdekében arra kaptak parancsot, hogy vonuljanak vissza a szerbek lakta Észak-Koszovóból. Az utcai harcok azután váltak folyamatossá Mitrovicában, hogy reggel az ENSZ rendőrei visszafoglalták a tüntetőktől a városi bíróság épületét.

Az ENSZ akciója hajnalban kezdődött. Mitrovica szerbek lakta részét a francia békefenntartók páncélosai zárták körül. Nem sokkal később, száz ukrán rendőr rohamozta meg a bíróság épületét. A tüntetőkre könnygázt lőttek ki, és az épületfoglalók többségét letartóztatták, majd levették a szerb zászlót az épületről, amit még a tüntetők tűztek ki.

A bíróság előtt ekkor már gyülekezett a tömeg. A tüntetők az ENSZ távozását követelték, és azt skandálták, hogy Koszovó Szerbia része. A rendfenntartók őket is könnygázzal próbálták visszaszorítani. Hamarosan azonban megkezdődtek az utcai összecsapások. A város több pontján egész délelőtt, rendszeresek voltak a zavargások. A szerbek a rendfenntartók autóit és boltokat támadtak meg. A világszervezet egyik parancsnoka szerint több háztetőről automata fegyverekkel nyitottak tüzet a katonákra. Egy robbanásban az ENSZ egyik békefenntartója súlyosan megsebesült, de rajta kívül is sok a sérült. Az ENSZ ezek után döntött a katonák visszahívásáról, hogy a további harcokat elkerüljék.

A kétmilliós Koszovóban 120 ezer szerb él, Mitrovica a legnagyobb városuk. A koszovói szerbek nem hajlandóak beletörődni a tartomány elszakadásába, a hasonló összecsapások ezért várhatóan folytatódnak.
Forrás: hirtv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását