2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Hogy bánjunk a tojással?

Tojásfelhasználás előtt és után mindig alaposan mossunk kezet melegvízzel és szappannal, s tojásfőzéshez mindig friss tojást használjunk - javasolja a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (MÉBIH).
2008. március 11. kedd 18:05 - Hírextra
A tojás frissességét vízbe merítéssel könnyen ellenőrizni lehet: a friss tojás lesüllyed, az állott tojás fenn lebeg. Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestéshez.

A festeni kívánt tojásokat (tojásfehérjét és sárgáját egyaránt) keményre kell főzni. A főtt tojásokat gyorsan hűtsük le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve.

Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszerszínezéket) vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, vöröskáposzta, ibolya, kurkuma, szeder) használjunk. Textilfestéket, egyéb festékeket tojásfestésre nem szabad használni.

Tojásfesték vásárlásakor mindig ügyeljünk a termék minőségmegőrzési idejére és a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk.

A festett, főtt tojás 5 fokon vagy alacsonyabb hőmérsékleten hűtőben egy hétig eltartható, s az így tárolt festett tojás elfogyasztható.

Húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel járjunk el: kerüljük azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet (baktériummal, vegyszerekkel, stb.).

A főtt, festett tojás legfeljebb két óráig tárolható hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását