Hogy bánjunk a tojással?

Tojásfelhasználás előtt és után mindig alaposan mossunk kezet melegvízzel és szappannal, s tojásfőzéshez mindig friss tojást használjunk - javasolja a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (MÉBIH).

A tojás frissességét vízbe merítéssel könnyen ellenőrizni lehet: a friss tojás lesüllyed, az állott tojás fenn lebeg. Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestéshez.

A festeni kívánt tojásokat (tojásfehérjét és sárgáját egyaránt) keményre kell főzni. A főtt tojásokat gyorsan hűtsük le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve.

Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszerszínezéket) vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, vöröskáposzta, ibolya, kurkuma, szeder) használjunk. Textilfestéket, egyéb festékeket tojásfestésre nem szabad használni.

Tojásfesték vásárlásakor mindig ügyeljünk a termék minőségmegőrzési idejére és a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk.

A festett, főtt tojás 5 fokon vagy alacsonyabb hőmérsékleten hűtőben egy hétig eltartható, s az így tárolt festett tojás elfogyasztható.

Húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel járjunk el: kerüljük azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet (baktériummal, vegyszerekkel, stb.).

A főtt, festett tojás legfeljebb két óráig tárolható hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni.
Forrás: MTI