2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Gyógyszerkölcsönhatások

A koleszterinszintet csökkentő sztatinok egyes súlyos mellékhatásai gyógyszerkölcsönhatással magyarázhatók. A népszerű koleszterinszint csökkentő sztatinok legalább egy vérnyomáscsökkentő szerrel úgy lépnek kapcsolatba, hogy károsítják a sejtek energiaköz
2008. február 25. hétfő 13:55 - Hírextra
Az amerikai szakemberek szabadon hozzáférhetővé tették adataikat más kutatók számára is, akik a gyógyszerek hatását akarják elemezni.

A néhány mikrométer nagyságú, gömb, vagy henger alakú mitokondriumokban termelődik az ATP (adenozin-trifoszfát), mely a sejtek energiaellátását segíti. Mootha és csapata a Harvard Egyetemen, valamint a Massachusetts Institute of Technology-n (MIT) több mint kétezer gyógyszert tesztelt abból a szemszögből, hogyan befolyásolják ezt a folyamatot.

A mitokondriumok működését vizsgálták úgy, hogy mérték az ATP szintet és a génfunkciókat. Azt találták, hogy a sztatinok egy része csökkenti az ATP szintjét és beavatkozik a mitokondriumok működésébe.

"A hatféle szatinból, melyet vizsgáltunk, három (a fluvasztatin, a lovasztatin és a szimvasztatin) erőteljesen csökkentette a sejtek ATP szintjét és a mitokondriális aktivitást" - írják vizsgálatuk ismertetésében.

A másik három vizsgált sztatinnál, az atorvasztatinnál, a pravasztatinnál és a rosuvasztatinnál csekély hatást találtak.

A sztatint szedő páciensek egy része izomfájdalomról és izomgyengeségről panaszkodik, melynek oka lehet az izomsejtek mitokondriumainak megváltozott működése.

Az okok keresése során jutottak el a kutatók a propranolol hatóanyaghoz, mely igen elterjedten használt vérnyomáscsökkentő szer. Béta-blokkolóként került 1964-ben forgalomba a hatóanyag.
Mootha nagyon fontosnak tartja megállapításukat, mert a betegek jelentős részének van egyidejűleg problémája a magas vérzsírral és a magas vérnyomással, szed mindkettőre gyógyszert.

A csoport számos más szert is talált, melyek a sztatinokhoz hasonlóan hatottak a mitokondriumokra (amoxapine, cyclobenzaprine, griseofulvin, pentamidine, paclitaxel, propafenone, ethaverine, trimeprazine, amitriptyline).

Mootha felhívta a figyelmet arra, hogy csoportja laboratóriumi izomsejt tenyészeteken vizsgálódott eddig és még nagyon sok tesztre lesz szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását