2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Lajkó a MüPában

Lajkó Félix február 12-én koncertet ad vendégeivel a Művészetek Palotájában, az év végén pedig a tervek szerint szimfonikus zenekarral lép fel Budapesten. A hegedűművész, zeneszerző az MTI-nek a főszereplésével forgatott Delta című alkotásról, Munduczó Ko
2008. február 4. hétfő 17:46 - Hírextra

A Duna-deltában játszódik Mundruczó Kornél filmje, amelynek férfi főszerepére Bartók Lajos színművész halála után kérte föl a rendező Lajkó Félixet. Így új változat jött létre, amelynek zenéjét a hegedűművész alkotta és ő is játszotta föl a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. Az első méltatások szerint a zene az egyik erőssége a filmnek, Lajkó Félix szerint azonban nem teng túl a muzsika a filmben.

A hegedűművész rámutatott arra, hogy számára - mivel nem színész - nehéz volt a 12 órás forgatási napokat végigcsinálni, adódtak olyan szakaszok, amelyekben órákon keresztül csupán arról volt szó: erre nézz, arra nézz.

Mint mondta, a Duna-delta -, amelyben Ceausescu idején szigorú munkatáborok működtek - ma sem könnyű hely; a sok nemzetiség lakta vidéken nem mindenki képes földolgozni a kisebbségi létet, a Jókai Aranyember című művét idéző idilli táj és az elzártság kettősségét.

Lajkó Félix a koncertek kapcsán kiemelte: az Égtájak Iroda által határon túliak számára szervezett korábbi fellépéseken olyan sikert arattak a Thália Színházban és a Művészetek Palotájában, hogy érdemesnek látták összeállni Brasnyó Antallal (brácsa), Dresch Mihállyal (szaxofon), Sára Ferenccel (gardon) és Zerkula Jánossal (hegedű) egy új világzenei estre.

A koncerten Dresch és Zerkula egyaránt előad saját számokat is. Blues, népzene, dzsessz, komolyzene, gyimesi folk, csárdás - mindez együtt lesz hallható február 12-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A vajdasági származású muzsikus elmondta, hogy összesen hét hegedűje és négy brácsája van. A legjobban azt a régi, valószínűleg XVII. századi olasz hangszert szereti, amelynek a hangjában meglelte azt a hangzást, amelyet a klasszikus hegedűsök is keresnek: puha és mégis erős. Nem márkás Guarneri-, Amati- vagy Stradivari-instrumentum, de jó hangszer. Emellett szívesen használ brácsát, a Delta zenéjének nagy részében is brácsa szól. Mozart és Beethoven, sőt Bach is szerette a brácsa hangját, de Lajkó Félix semmiképp nem cserélné le a hegedűt.

Kitért arra: a koncertezés és a hangfelvétel-készítés továbbra is kitölti az életét. Továbbra is szeret sokat gyakorolni, bár nála nem rutinszerű iskolázás a gyakorlás, fölveszi a hangszert és muzsikál. A kislányának, Lédának van néhány kedves dallama, de alapvetően nem szereti a hegedűt, mert most még vetélytársat lát benne. Annyi azonban kiderült már, hogy jó a hallása.

Lajkó Félix szólt arról is, a filmkészítés során találkozott a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, azt tervezik, hogy az év végén együtt adnak koncertet, valószínűleg a Zeneakadémián.

"Nagy dolog, ha az a melódia, ami az ember fejében megvan, 20-30-50 hangszeren szólal meg" - mondta.

Hozzáfűzte, hogy a vezénylés a mai módon nem foglalkoztatja, az érdekli, ahogy a régiek - Haydn, Mozart vagy Johann Strauss - vezették együttesüket: hangszerrel a kezükben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását