2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Emelkedett a bizalmi index

Az üzleti bizalmi index az októberi visszaesés után emelkedett novemberben, de értéke így sem éri el a szeptemberit. Az ipari és szolgáltatói várakozások javultak, a kereskedelmi nem változott, az építőipari viszont tovább romlott.
2007. december 17. hétfő 16:21 - Hírextra
A fogyasztói bizalmi index novemberben csaknem idei legalacsonyabb értékére esett - derül ki a GKI Gazdaságkutató felméréséből.

Novemberben romlott a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó 12 havi várakozása, valamint a rövid távú megtakarítási képességéről és a várható munkanélküliségről alkotott véleménye. A GKI fogyasztói bizalmi index novemberben csaknem idei legalacsonyabb értékére esett.

Az Európai Unió támogatásával készült felmérés szerint öt havi csökkenés után novemberben emelkedett az ipari bizalmi index. A válaszadók kedvezőbben ítélték meg a termelési helyzetet és kilátásokat, mint a múlt hónapban. Javultak a foglakoztatási várakozások és a jövő évi beruházási szándék jelentősen meghaladja az ideit. Az áremelési törekvés viszont erősödött.

A szolgáltatói szférában is javuló kilátásokat érzékeltek a cégek. Kiemelkedő mértékben javult az üzletmenet megítélése, s enyhe javulást mutatnak a foglalkoztatott létszámra vonatkozó szolgáltatói elképzelések.

Az építőiparban viszont a nyári, átmeneti javulás után ismét pesszimistábbak lettek a vállalkozások, így az építőipari bizalmi index a felmérés tizenkét éves történetének legalacsonyabb értékére esett vissza.

A kereskedelmi bizalmi index értéke októberhez képest nem változott, továbbra is igen alacsony értéket mutat. Az előző hónaphoz képest a készletek és a rendelések várható alakulásának megítélése javult, míg az eladási pozícióé romlott.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban, az építőiparban és a fogyasztók körében romlott, a kereskedelemben minimálisan, a szolgáltató cégeknél érzékelhetően javult októberhez képest. Az iparban és a fogyasztók körében erősödtek az inflációs várakozások, a kereskedelemben viszont csökkentek
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását