2024. június 15. - Jolán, Vid
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Szexuálisan zaklatta társát a szerzetes

Az amerikai jezsuita rend hajlandó 1,6 milliárd dollárt fizetni azon rendtag családjának, akit évekkel ezelőtt szexuálisan zaklatott egy rendtársa, és aki néhány éve végül öngyilkosságot követett el.
2007. december 13. csütörtök 15:21 - Hírextra

A San Josében tartott bírósági tárgyalás második napján a jezsuiták (Jézus Társasága) megegyeztek a családdal, bár John McGarry rendfünök hangsúlyozta, hogy továbbra a felelősséget továbbra sem ismerik el, és hogy James Chevedden atya állítólagos szexuális zaklatása szerintük nem játszott központi az öngyilkosságban.

Chevedden atya Tajvanon kezdte papi pályáját, majd idegösszeroppanása miatt visszatért az Egyesült Államokba, a Los Gatosban működő jezsuita központban próbált felépülni, de 1998-ban balesetet szenvedett: állványozás közben lezuhant, és mindkét lába eltört.

Lábadozása közben zaklatta szexuálisan rendtársa, Charles Leonard Connor, bár Chevedden atya csak évekkel később jelentette az esetet, amikor Connor egy másik szexuális zaklatási ügyét vizsgálták. Connor ugyanis két szellemi fogyatékos rendtársát zaklatta szexuálisan, és a jezsuita rend végül hajlandó volt 7,5 millió dollárt fizetni a két sértettnek.

Chevedden állítását a jezsuita vezetők alaptalannak minősítették, majd két évvel később, ötvenhatodik születésnapján Chevedden atya kiugrott a hatodik emeletről San Joséban.
Családja 2005 májusában indított pert a jezsuita rend ellen.

"A megegyezés fontos lépés, de a fájdalmat nem csökkenti. Azt mutatja, hogy a bátyám milyen sokat szenvedett a jezsuita hierarchiában" - mondta Chevedden atya fivére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását