2024. május 28. - Emil, Csanád
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Gaviálpusztulás Indiában

Legalább 21, veszélyeztetett, krokodilszerű hüllő pusztult el rejtélyes körülmények között egy vízi menedékben, India középső részén. A kutatók szerint úgy tűnik, vagy a víz, vagy a halak - melyek a gaviálok fő táplálékát adják -, szennyezettek, mivel az
2007. december 13. csütörtök 07:20 - Hírextra
Mindez aggodalmat váltott ki azzal kapcsolatosan, hogy India egyik utolsó, még szennyezetlen vízfolyama mérgezővé vált. A szakemberek egy hím, és húsz nőstény gaviál - masszív hüllők, hasonlítanak krokodil rokonaikhoz, ám orruk keskeny és hosszú - tetemére bukkantak a Chambal-folyóban az elmúlt három nap folyamán.

A halálozás aggodalmat keltett a környezetvédőkben, akik úgy hiszik, mindössze 1500 gaviál él még természetes élőhelyén a Chambal mentén kialakított menedékben. Ezen folyó egyike azon néhány indiai folyamnak, melyek még nem szennyezettek.

A kutatók szerint úgy tűnik, vagy a víz, vagy a halak - melyek a gaviálok fő táplálékát adják -, szennyezettek, mivel az állatok egyikén sem látszanak sebek. Egyes szakemberek szerint elképzelhető, hogy a Chambal magas baktériumtartalma a ludas, a víz mérgezővé válhatott. A kutatók még nem tudják miért és hogyan. Teszteket végeznek a vízen és a halott hüllőkön.

A gaviál, vagy más nevén indiai krokodil a hetvenes évek óta a kihalás szélén egyensúlyoz, ám a kormány szaporító programja, melynek keretében néhány száz állatot engedtek szabadon, megnövelte a faj egyedszámát.


Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását