2020. október 21. - Orsolya
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Együtt csörgőlabdáznak vakok és látók

Vakok és látók válvetve küzdöttek azon a nemzetközi csörgőlabda bajnokságon, amelyet az Egerhez közeli tardosi sporttáborban rendeztek szombaton.
2007. december 1. szombat 17:12 - Hírextra

A szervező Egri Vakok és Gyengénlátók Integráló- és Sport Egyesületének (VGYSE) éppen az a célja, hogy segítse a vakok, illetve a látók közeledését. Ugyanis a vakok számára kidolgozott paraolimpiai sportág látóként is űzhető.

A játékosok ugyanis elsötétített szemüveget viselnek a mérkőzések alatt, vagyis csak a labdában elhelyezett csörgő ad útmutatást a látók számára is.

A most megrendezett bajnokságon az egri egyesület csapata mellett, a Budapesti Vak Diákok Sportegyesületének két alakulata vett részt. Ők egymással és két romániai, egy csíkszeredai és egy szatmárnémeti csörgőlabda csapattal mérik össze tudásukat.

Mint azt a VGYSE elnöke Tóthné Kiss Orosz Mária az MTI-nek elmondta: Magyarországon szűk, alig százas nagyságrendű táborral rendelkeznek a csörgőlabdázók. Ennek, a szakemberhiányon túl, az az oka, hogy a vakokat és gyengénlátókat nehéz rávenni a testmozgásra.

Ennek ellentmond, hogy az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint a játékosok látható élvezettel vívták a mérkőzéseket, amelyek komoly sportteljesítményt követeltek a résztvevőktől.
A kétszer tízperces idejű meccseket egyébként két háromtagú csapat egy 9-szer 18 méteres pályán vívja, ahol a vonalak a kitapinthatóság érdekében kiemeltek.

A cél az, hogy egymás hálójába juttattassák az 1,25 kilogramm súlyú csörgőlabdát.
A bajnokság megrendezését a Nemzeti Civil Alapprogram, Eger városa és több magánvállalkozás is támogatta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását