2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Együtt az emlőrák ellen

Európai irányelvek, innovatív gyógyszer, pontos információ = hatékony rákellátás: ebben foglalható össze az Europa Donna szövetség "receptje".A 40 országban működő szövetség Amszterdamban megtartott nyolcadik konferenciáján az Európai Unióban élő, 330 eze
2007. november 22. csütörtök 18:50 - Hírextra
A tanácskozás 200 résztvevője sürgette a mellrák-szűrés és -diagnosztika minőségbiztosítására vonatkozó EU irányelvek végrehajtását, azt, hogy megfelelő szintű és minőségű kezeléshez juthassanak hozzá a kontinens minden pontján a betegek - közölte Ingrid Kössler, az Europa Donna elnöke.

Az irányelvek abban segítenek, hogy az emlődaganatos betegek a megfelelő szűrővizsgálatban részesüljenek. De viszonyítási alapként szolgálva segítséget nyújtanak azoknak is, akik aktív szerepet vállalnak e tumorfajta ellenes harcban, akik a terápiákat ismertetik, a kutatást támogatják, tanácsot adnak a kezelések minőségével kapcsolatban, illetve a döntéseket befolyásolják.

Egy jelenleg is tartó vizsgálatban a szakemberek azt vizsgálják, hogy a daganat-gén kutatása alapján miként lehet pontosabban azonosítani a rák típusát, aminek nyomán - akár a kemoterápia elhagyásával - javulhat a gyógyulás esélye. A klinikai vizsgálatokban jelenleg csak a rákbetegek 5-10 százaléka vesz részt, ezért népszerűsíteni kellene a részvételt - hangsúlyozták a szakemberek a konferencián.

Az emlőrákot általában "túlkezelik", és mivel e kórnak több biológiai formája van, indokolt, hogy a kezelési formák eltérjenek egymástól, emelte ki a célzott terápiák szükségességét Fatima Cardoso, a brüsszeli Jules Bordet Központ Orvosi Onkológia Klinikájának professzora.

A kezelés költségének kisebb, de növekvő hányadát (10-15 százalék) teszik ki a rákgyógyszerek. Egy-egy új szer alkalmazásában egyenetlenségek tapasztalhatók a különböző országok között. Ahol alacsony a GDP és az egy főre eső egészségügyi költségkeret, ott a betegek kevésbé jutnak hozzá e gyógyszerekhez - mondta el a svédországi Karolinska Intézet jelentése alapján Bengt Jösson. Mivel a korábban publikált tanulmányok egyértelműen alátámasztják, hogy a rákhalálozás csökkenése az új gyógyszereknek tulajdonítható, sürgető, hogy minden beteg egyenlő eséllyel és gyorsan juthasson hozzá a legújabb, innovatív kezelésekhez - mutattak rá a szakemberek

A fiatalabb (40 év alatti) és az idősebb (70 feletti) emlőrákos nőknek speciális ellátásra van szükségük. Mindkét csoport tagjainál kisebb a túlélési esély, mint a 40-69 éveseknél, aminek hátterében a kezelési útmutatás hiánya állhat - vélte Lars Holmberg, a londoni King's College rákkutatási osztályának vezetője.

Az egészséges életmód ugyanakkor megakadályozhatja az emlőrák kialakulását és javíthatja a túlélés esélyét. A kiegészítő orvoslás (természetgyógyászat, akupresszúra) gyógyszeres kezelésekkel kombinálva csökkentheti a kemoterápia kedvezőtlen hatásait - mutatott rá tanulmányokra hivatkozva Alexander Molassiotis (Manchester Egyetem).

Az Europa Donna, azaz az Európai Emlőrák Szövetség azért dolgozik, hogy tudatosítsa az európai nőkben az emlőrák veszélyének lehetőségét; nagy hangsúlyt helyez az emlőrákról szóló felvilágosító nevelésre és a kutatásokra. A szövetség képviseli az európai nők emlőrákkal kapcsolatos érdekeit a helyi és nemzetközi hatóságok, valamint az Európai Unió intézményeinél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását