2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Közszereplők a rendőrök

A Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű civil jogvédő szervezet (TASZ) szerint közszereplőnek minősülnek az intézkedő rendőrök, ezért nem értenek egyet az adatvédelmi biztos erre vonatkozó állásfoglalásával - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.
2007. október 31. szerda 19:31 - Hírextra

Az Országos Rendőr-főkapitányság azért kért állásfoglalást Péterfalvi Attila adatvédelmi biztostól, mert egyes honlapokon az intézkedő rendőrök felismerhető arcképmását tették közzé.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője hétfőn azt közölte az MTI-vel: az ombudsman állásfoglalása szerint "az intézkedő rendőr nem tekinthető közszereplőnek, intézkedése pedig nem minősül közszereplésnek (…) rendőr hozzájárulásának hiányában arcképe nem hozható nyilvánosságra", így annak közzététele jogszerűtlen.

A TASZ az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében leszögezi: a rendőrök munkájuk során, az intézkedések foganatosításakor közhatalmat gyakorolnak, és ebbéli minőségükben eljárva személyes adataik - így képmásuk is - közérdekből nyilvános adatnak számít, amelyről az adatvédelmi törvény is rendelkezik.

A jogvédő szervezet szerint az ombudsman értelmezése amellett, hogy téves, ismét rávilágít arra a tényre, hogy szükség lenne a közszereplő fogalmának világos definiálására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását