2024. július 16. - Valter

Budapesten gyúrt a Motorosokra a film főszereplője

Egy hatvanas évekbeli, Chicago környék motorosbandáról szól Jeff Nichols Motorosok című filmje, bemutatva, tíz év alatt hogyan válik egy szabadidős klub veszélyes bűnbandává.
2024. június 7. péntek 15:18 - HírExtra

A történelmi hitelesség kedvéért a rendező-forgatókönyvíró nagy hangsúlyt helyezett a korabeli tárgyi világ megidézésére, így a film szereplői a hatvanas évekbeli, ma már antik műtárgynak számító Harley-Davidsonokon száguldoztak. Már akit engedtek motorozni a produkció szakemberei, ugyanis azok a színészek, akiknek nem való az ilyen mulatság, mert úgyszólván be vannak oltva ellene, nem ragadhattak kormányt élesben, még a forgatási szünetekben sem, a maguk örömére. 

Így járt a női főszereplő, Jodie Comer is (Megszállottak viadala), aki csak a főszereplő Austin Butlerbe kapaszkodva repeszthetett a nyeregben. Mindennek az volt az oka, hogy a biztosító nem vállalt volna akkora kockázatot, hogy életveszélyes helyzetekben forgolódó amatőrökre kössön szerződést, a megfelelő biztosítások nélkül pedig nem indulhat el egy forgatás a szigorú szabályok szerint.

Mi több, magáról Austin Butlerről (Elvis – Oscar-jelölés) is kiderült, hogy hiába ült már motoron, az antik Harley-Davidson műszaki felépítése annyira eltér a modern járgányokétől, hogy gyakorlatilag újra kell tanulnia a motorozást. Butler pedig mindenképpen hiteles akart lenni a szerepben, így hónapokkal a Motorosok forgatása előtt mindennap motorra szállt. Mégpedig Budapesten, ahol a Dűne II-t forgatta: a szünetekben kiszökött gyakorolni.  

A Motorosok világa annyira hiteles, hogy már most félreértések adódnak: van olyan néző, aki úgy gondolja, egy valódi banda történetét látja megelevenedni a vásznon, vagyis történelmi filmmel van dolga, amit egy kis fikcióval dúsítottak fel. Ez részben igaz is, mert Jeff Nichols egy korabeli dokumentum alapján rekonstruálta megtévesztő pontossággal a hatvanas-hetvenes évek ellenkultúráját, középpontjába helyezve egy különös szerelmi háromszöget. A kiindulópont Danny Lyon 1968-ban megjelent riportkönyve volt: a szerző három évig egy motorosbanda tagja volt, és élményeit lenyűgöző fotókkal és interjúkkal örökítette meg. A könyvben a legendás Chicago Outlaws nevű banda élete elevenedik meg, ennek alapján született a filmbeli motorosok, a Vandálok társasága. A Chicaco Outlawst egyébként még 1935-ben alapították egy illinoisi kocsmában, és utódja ma is létezik afféle hagyományőrző egyesületként.

A Motorosok szerelmi háromszögét Kathy (Comer), aki a film narrátora, Danny, az ifjú titán (Butler) és a banda alapító-vezetője, Johnny alkotja (Tom Hardy – A visszatérő), de a felállás nem olyan, amilyenre első látásra számítanánk. Nem két férfi vetélkedik a nő kegyeiért, hanem Kathy és Johnny szeretnék megnyerni maguknak Dannyt. Kathy mint szerelmes feleség, Johnny pedig lassan visszavonuló bandavezérként, aki utódjául szemeli ki a fiatalembert, ő azonban nem olyan alkat, aki felelősséggel járó pozíciót akarna vállalni, hiszen éppen szabadságvágya miatt lett motoros.

A tavaly már fesztiválokon bemutatott, de a hollywoodi sztrájkok és a forgalmazóváltás miatt csak most érkező Motorosok 84 százalékon áll a RottenTomatoes kritikai portálon.

Forrás: UIP
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását