2024. július 27. - Olga, Liliána

Shenszian nem anyagi kulturális öröksége - Jin család faszárú mérleg

A faszárú mérleg olyan eszköz, amely a karok elvét alkalmazva egyszerű mérleg a súly mérésére. A mérőrudat mérlegcsillaggal, fém mérőhoroggal, kötözőkötéllel, fém mérlegkalapáccsal és húzókötéllel készítik.
2023. december 23. szombat 16:21 - HírExtra

A Jin család faszárú mérlegkészítési technikája Shandong tartomány Shenszian megyéjében, Janta utcában ered. Jellemzői a szép megjelenés, a pontos használat, a kényelmes hordozhatóság és a hosszú élettartam.

A Jin család faszárú mérlegét a családi örökség jellemzi. Számos mestert készíti, megkönnyítve a Lu Hszi régió népének életét és munkáját. Az anyagok kiválasztásától a kész termékig minden lépés maximálisan megőrizte a hagyományos technikákat és kézműves eljárásokat. A faszárú mérlegek méretük szerint változnak: a nagyok akár 200 kg-ot (ez körülbelül 200 cm hosszú) is mérhetnek, a kisebbek, mint a gyógynövényboltok mérlegei, grammokban mérnek (körülbelül 30 cm hosszú). 

Mérésnél a mérőhorgot az éppen mérendő tárgyra kell helyezni, egyik kézzel a húzókötelet fogjuk, a másik kézzel előre-hátra kell mozgatni a mérlegkalapács kötelét, amíg a bal és jobb oldal kiegyensúlyozott nem lesz. A mérlegkalapácsnál lévő csillagok száma jelzi a mérni kívánt tárgy súlyát. Az elektronikus mérlegek piacra kerülése előtt a faszárú mérleg a tömeg mérésére széles körben használt jó eszköz volt, elengedhetetlen része az emberek mindennapi életének és üzleti tevékenységének.

A Jin család faszárú mérlegének készítéséhez szükséges eszközök: gyalu, csiszolókő, csiszolópapír, reszelő, kézi fúró, súly. Alapanyagok: általános rézlemez, fa (elsősorban datolyaszilva, körte, sárgabarack, vörösfafélék), mérleg gomb, kötél. Készítési lépések: anyagválasztás, mérőrúd gyalulása, rézlemez hegesztése, mérleg beállítása, színezés.

A Jin család faszárú mérlegében gazdag szakmai tudás rejlik. Mutatja kínai nemzet ősi bölcsességét és az ókori technológia életben maradt bizonyítékát. Így Shenszian hagyományos kézműves kultúrájának részét képezi. Ez a projekt 2016-ban felkerült Shen Hszian nem anyagi kulturális örökségének listájára.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását