Shenszian nem anyagi kulturális öröksége - Jin család faszárú mérleg

A faszárú mérleg olyan eszköz, amely a karok elvét alkalmazva egyszerű mérleg a súly mérésére. A mérőrudat mérlegcsillaggal, fém mérőhoroggal, kötözőkötéllel, fém mérlegkalapáccsal és húzókötéllel készítik.

A Jin család faszárú mérlegkészítési technikája Shandong tartomány Shenszian megyéjében, Janta utcában ered. Jellemzői a szép megjelenés, a pontos használat, a kényelmes hordozhatóság és a hosszú élettartam.

A Jin család faszárú mérlegét a családi örökség jellemzi. Számos mestert készíti, megkönnyítve a Lu Hszi régió népének életét és munkáját. Az anyagok kiválasztásától a kész termékig minden lépés maximálisan megőrizte a hagyományos technikákat és kézműves eljárásokat. A faszárú mérlegek méretük szerint változnak: a nagyok akár 200 kg-ot (ez körülbelül 200 cm hosszú) is mérhetnek, a kisebbek, mint a gyógynövényboltok mérlegei, grammokban mérnek (körülbelül 30 cm hosszú). 

Mérésnél a mérőhorgot az éppen mérendő tárgyra kell helyezni, egyik kézzel a húzókötelet fogjuk, a másik kézzel előre-hátra kell mozgatni a mérlegkalapács kötelét, amíg a bal és jobb oldal kiegyensúlyozott nem lesz. A mérlegkalapácsnál lévő csillagok száma jelzi a mérni kívánt tárgy súlyát. Az elektronikus mérlegek piacra kerülése előtt a faszárú mérleg a tömeg mérésére széles körben használt jó eszköz volt, elengedhetetlen része az emberek mindennapi életének és üzleti tevékenységének.

A Jin család faszárú mérlegének készítéséhez szükséges eszközök: gyalu, csiszolókő, csiszolópapír, reszelő, kézi fúró, súly. Alapanyagok: általános rézlemez, fa (elsősorban datolyaszilva, körte, sárgabarack, vörösfafélék), mérleg gomb, kötél. Készítési lépések: anyagválasztás, mérőrúd gyalulása, rézlemez hegesztése, mérleg beállítása, színezés.

A Jin család faszárú mérlegében gazdag szakmai tudás rejlik. Mutatja kínai nemzet ősi bölcsességét és az ókori technológia életben maradt bizonyítékát. Így Shenszian hagyományos kézműves kultúrájának részét képezi. Ez a projekt 2016-ban felkerült Shen Hszian nem anyagi kulturális örökségének listájára.