2024. április 12. - Gyula

Rengeteg a pályázó az innovációs olimpiára

Idén is nagyon népszerű a Magyar Innovációs Szövetség által meghirdetett 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia, hiszen majdnem kétszáz középiskolás fiatal adott be pályázatot.
2023. december 19. kedd 09:36 - HírExtra

A Magyar Innovációs Szövetség a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kiemelt támogatásával, valamint a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkárságának szakmai közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, a Nemzeti Innovációs Ügynökséggel közösen meghirdetett 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia beadási határideje lezárult.

A 2023. december 3-án lejárt határidőre idén 193 fiatal tudóspalánta adta be a jelentkezését. A 33. OTIO-ra beküldött 138 pályázati terv értékelését, Jakab László, zsűrielnök, a BME professzora vezetésével, a bírálóbizottság az alábbi szempontok szerint rangsorolta:

- a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása,

- a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke,

- az eredmények ésszerű és világos értelmezése,

- megvalósítható-e 2024. április 8-ig,

- a pályázat alkalmas-e a részletes kidolgozásra.

 

A 138 pályázat közül a zsűri az első fordulóban 71 kiemelkedő, főként informatikai és műszaki problémák megoldását, valamint agrár- és környezeti problémák megoldásával foglalkozó pályázatok kidolgozását javasolta a második fordulóra, így összesen 100 fiatal folytathatja a tudományos és kutatói munkáját. A kiválasztott, tovább jutott fiataloknak a MISZ által biztosított mentorok segítségével 2024. április 8-ig kell részletesen kidolgozni a projektjüket.

A 2023-24. évre meghirdetett OTIO első 3 helyezett (összesen 10 pályázó) 200.000–500.000 Ft, míg a további 10-15 kiemelt dicséretes pályázó 100.000 Ft jutalomra lesz jogosult, valamint különdíjat kap majd a legsikeresebb határon túli fiatal is. Az első 3 helyezett a felvételi eljárás során is plusz pontban részesül a legtöbb egyetemen. Az Olimpián legeredményesebben szereplő 8-10 iskola 800.000–1 millió Ft támogatásban, a legeredményesebb tanárok 600–800 ezer Ft egyszeri elismerésben részesülnek.

A három I. helyezett részt vehet a kétfordulós EU Fiatal Tudósok Versenyén, mert a hazai verseny része az európai versenysorozatnak. A legjobbak további rangos nemzetközi versenyekre is eljuthatnak pl. az Egyesült Államokban megrendezendő tudományos versenyek olimpiájára (Regeneron ISEF), valamint szakmai utakon, akár a Nobel-díj átadási ünnepségén is részt vehetnek. A verseny részletes felhívása a www.innovacio.huvalamint a www.otio.hu portálon olvasható.

Forrás: Magyar Innovációs Szövetség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását