2024. április 30. - Katalin, Kitti

Új cickányt találtak

Az elefántormányhoz hasonló, hosszúkás orrú cickányfajra akadtak Tanzánia hegyvidéki részén. A felfedezés jelentősége, hogy ezen a tájon utoljára a XIX. században találtak addig ismeretlen állatot.
2008. február 1. péntek 16:01 - Hírextra

Az ország középső-déli részében a trentói Természettudományi Múzeum és a Kaliforniai Tudományos Akadémia kutatócsoportja által felfedezett teremtmény a szürkepofájú sengi (Rhynchocyon udzungwensis) nevet kapta.

"Az utolsó új állatfajra, az óriás elefántcickányra 126 éve bukkantak ezen a vidéken" - mondja Galen Rathbun kaliforniai biológus.

A szürkepofájú sengi - amely szintén az elefántcickányok közé tartozik - nagyjából 70 dekás, fara felé sötétedő szőrű, pofája (nevéhez méltón) jól körülírt szürke színű. Az elefántcickányok ormányukat rovarkutató "szondaként" használják.

A sengi - bizarr keveréke az elefántnak, a tengeri tehénnek és a földimalacnak - először Francesco Rovero olasz tudósnak szúrt szemet 2005-ben egy erdőbe kihelyezett kamera felvételein. A felfedezést azonban hivatalosan a Journal of Zoology című folyóirat következő, február 4-én megjelenő számában publikálják.

A zoológusok szerint manapság igen ritkán fedeznek fel új emlősfajt, az ismert fajokat pedig a környezetszennyezés, erdőirtás, klímaváltozás és más környezeti faktorok veszélyeztetik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását