2024. április 22. - Csilla, Noémi

Felemás megoldás a szélenergia-ügyben?

A szélenergia 13 éves tilalma elképesztő károkat okozott a magyar energiarendszernek - írja Jávor Benedek Facebook bejegyzésében.
2023. december 19. kedd 11:17 - HírExtra

Jávor Bendek bejegyzése:

"A tilalom feloldásának felemás, csak az EU követelése miatti végrehajtása a kormányzat részéről csupán 2028 után számít összesen maximum 1000 MW kapacitással. Ezzel pedig meghosszabbítja ezt a károkozást, és súlyos akadálya a hazai zöldenergia-átállásnak.

A Párbeszéd - Zöldek energiaprogramja 2030-ig 5000 MW szélenergia-kapacitással számol, ami jelentősen hozzájárulna az olcsó hazai energiatermeléshez.

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) friss tanulmánya maximálisan alátámasztja a Párbeszéd - Zöldek terveit. Elemzésük 16 GW (16.000 MW) gazdaságilag kifizetődő és jogilag, technikailag is megvalósítható szélenergia-kapacitást mutat Magyarországon. Ebből, megfelelő szabályozási és támogatási politika esetén, könnyűszerrel termelésbe állhat az általunk célzott 5000 MW 2030-ra. A REKK által számolt 16 GW kapacitás az itthon jellemző 25–30%-os kihasználtsággal számolva a Paks II. által termelendő villamosenergia több mint kétszeresét tudná biztosítani Magyarország számára – jóval alacsonyabb áron, mint a méregdrága és aligha megvalósítható orosz atom.

A kormány történelmi bűne a magyar energiaátállás politikai megfontolásokból való akadályozása!

A Párbeszéd - Zöldek sokadszorra is felszólítja a kormányt a politikai motivációjú energetikai ámokfutás befejezésére, a paksi bővítési szerződés felmondására és a megújulókban, köztük a szélenergiában rejlő lehetőségek felhasználására! Az országnak nincs ideje, és nem érdeke a Fidesz politikai-hatalmi játszadozásai miatt lemaradni a világban zajló energiaátalakulásról!"

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását