2024. március 28. - Gedeon, Johanna

63,8 százalékben karbonsemleges az áramunk

A hazai bruttó villamosenergia-termelés 35 805 gigawattóra (GWh) volt tavaly, ami 2,5 százalékkal több az előző évihez képest. A megtermelt villamos energia 63,8 százaléka karbonsemleges forrásból származott, a teljes bruttó termelésben a napenergia aránya 10,6 százalék volt - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)  első előzetes adatiból.
2022. február 17. csütörtök 09:55 - HírExtra

Az MTI-nek küldött csütörtöki tájékoztatás szerint tavaly a belföldi villamosenergia-felhasználás az előző évhez képest 5,3 százalékkal nőtt, a nettó import aránya az összes felhasználáson belül 26,3 százalékot tett ki.
    
A megtermelt villamos energia 63,8 százaléka karbonsemleges forrásból - ezen belül 44,7 százaléka nukleáris, 19,2 százaléka megújuló energiahordozóból - származott.
    
A megújuló forrásból termelt villamos energia mennyisége az előző évhez képest 24,2 százalékkal nőtt. A termelésben a megújuló energiaforrások 55,2 százalékát a napenergia, 25,9 százalékát a biomassza, 9,5 százalékát pedig a szélenergia biztosította.
    
A naperőművek által termelt villamos energia mennyisége 3793 GWh volt a múlt évben, ami 54,3 százalékos növekedés az előző évhez képest. A teljes bruttó termelésben a napenergia aránya 10,6 százalék volt, ami 2 százalékponttal meghaladta a szén és széntermékek arányát. A fosszilis energiatermékek a bruttó villamosenergia-termelés 35,1 százalékát, míg az egyéb források 1 százalékot biztosítottak - ismertették a hivatal honlapján elérhető adatokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását