2024. július 27. - Olga, Liliána

Hogyan cseréljünk ki egy egygombos kulcsházat, ha a kocsiról van szó

A mai autókulcs már kinézetre is jelentősen eltér a pár évtizeddel ezelőtt használttól. Nem beszélve a tudásáról.
2023. november 23. csütörtök 07:58 - HírExtra

- Indítja az autót,

- kinyitja, vagy éppen bezárja az ajtók zárjait,

- élesíti, vagy kikapcsolja a riasztót.

Sokszor három funkciót is bele kell sűríteni a Peppinél is beszerezhető kulcsházba.

Mikor gondolkodjunk a kulcsház cseréjén?

Ne feledjük, számos esetben még az indításgátló feloldásáért felelős alkatrészt is a kulcsházba kell beépíteni. 

Nem kérdéses, sok mindenhez kell értenie. Ahogy a legtöbb használati tárggyal történni szokott, egy idő után a kulcsház is megsínyli a rendszeres kihívást. Pár év elteltével már kifényesedhet a felülete, illetve a felfestett ikonok halványulásnak indulhatnak. 

De előfordul, hogy leejtjük, vagy odaütjük véletlenül a falhoz. Ekkor akár komolyabb baja is eshet. Tegyük a szívünkre a kezünket. Valamilyen oknál fogva sokkal jobb érzés az autó ajtajait kinyitni vagy motorját indítani, ha erre egy újszerű kulcsház áll rendelkezésünkre. 

Sokan azonban inkább kiteszik magukat a sérült vagy akár már kissé hiányos szerkezet látványának. Úgy gondolják, hogy ez túl bonyolult feladat. Pedig mi sem lenne egyszerűbb.

Ne idegenkedjünk a kulcsház cseréjétől!

Vegyük például a Renault népszerű egygombos kulcsházának cseréjét. Minimális kézügyességgel bárki számára végrehajtható feladat. A cseréhez csak egy pár szerszámra vagy céleszközre van szükségünk.

Az elemcserét is ugyanezzel a mozdulatsorral tudjuk megejteni. Maga a ház pattintással vagy csúsztatással szedhető szét. A pattintást egy késsel vagy valamilyen hasonló eszközzel tudjuk elvégezni. 

A kulcsház cseréjének menete

Kívülről látszik, hogy a pattintás vagy a csúsztatás lesz-e a megoldás? Szerencsére meg lehet állapítani, hogy melyik fajtával van dolgunk. Ha egy kis rést látunk a házat alkotó két rész között, akkor a pattintás lesz a nyerő. Fontos, hogy óvatosan, feszegetés nélkül próbáljuk meg a szétszedést.

Amennyiben nincs rés a két a ház két eleme között, akkor csúsztatós működésű. Egymástól ellentétes irányba fejtsünk ki nem túl nagy erőt. Ekkor meg kell indulnia a borításnak.

Ha ezzel végeztünk, akkor finoman válasszuk el egymástól a műanyagokat. Így már látni fogjuk a belsejét: az elektronikát, az indításgátlót és a kulcs szárát. Egy újabb fontos információ: a kulcsház szétszedéséhez hasonlóan a belső kidolgozás is kétféle verzióban érhető el.

Milyen különbség rejlik a két változat között? Az egyikben van külön elemtartó, míg a másikban nem található ilyen. Ezeket érdemes még a cseréhez szükséges ház és egyéb kiegészítő beszerzése előtt megállapítanunk. Így nem érhet minket kellemetlen meglepetés.

Joggal merülhet fel a kérdés. Mi történik a kulcsszárral? Ezt is kellő odafigyeléssel kell megvizsgálnunk. Előfordulhat, hogy a kulcsszár még megfelelő állapotban van, így azt nem kell másoltatnunk. Ebben az esetben a kulcsszárat csak bele kell helyezni az új kulcsházba.

Nem olyan nagy ördöngösség, ugye? Irány a Peppi webáruháza, és próbára is tehetjük magunkat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását