2023. november 29. - Taksony

A radiológia szerepe a daganatos betegségek szűrésénél

A radiológia kiemelkedő szerepet játszik a daganatos megbetegedések szűrésénél, mivel lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy még korai stádiumban, a panaszok megjelenése előtt fedezzék fel a potenciálisan veszélyes elváltozásokat. A korai diagnózis kulcsfontosságú a sikeres kezelés és a gyógyulás szempontjából, ezért fontos, hogy rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálatokon.
2023. november 6. hétfő 13:17 - HírExtra

Képalkotó vizsgálatok rákszűrésre és egyéb megbetegedések kimutatására

Az ultrahangvizsgálat döntő szerepet játszik a rendellenességek korai felismerésében. Ezek a képalkotó vizsgálatok segíthetnek azonosítani például a májban, a vesében, a petefészekben és a prosztatában kialakult daganatokat, cisztákat vagy egyéb rendellenességeket. A daganatok felismerésén túl az ultrahangvizsgálat számos érrendszeri betegséget is detektálhat, például a perifériás artériás betegséget (PAD), a nyaki verőér-szűkületet, a mélyvénás trombózist vagy az aneurizmákat.

A mammográfia a mellrák szűrésének alapvető eszköze, amely lehetővé teszi, hogy korai stádiumban kimutassák a daganatokat vagy az egyéb elváltozásokat a mellben, még mielőtt azok tapinthatóak lennének vagy tüneteket okoznának. Az emlő MR-vizsgálat többnyire mammográfia és/vagy ultrahangvizsgálat után használatos a felismert elváltozások pontosabb megítéléséhez. Az alacsony dózisú CT-vizsgálat pedig kiválóan alkalmazható például a tüdőt érintő gyulladásos, daganatos és egyéb elváltozások kimutatására.

A rák korai diagnózisának jelentősége

A korai stádiumban felismert rák többnyire könnyebben kezelhető és gyógyítható az előrehaladott állapotban felfedezett rosszindulatú daganatokhoz képest.

- A rák korai felismerése lehetővé teszi az onkoteam számára, hogy hatékonyabb és kevésbé invazív kezelési stratégiát alkolmazhassanak. Gyakran elegendő egyetlen sebészeti beavatkozás, és a sugár- vagy kemoterápia is rövidebb lehet. Mindez csökkenti a kezelésekkel járó mellékhatásokat és a gyógyulási időt.

- A korai stádiumban diagnosztizált rákos megbetegedések kezelési eredményei általában sokkal jobbak, mint a későbbi stádiumban felfedezett daganatoké. Az előrehaladott rákos állapotokhoz gyakran több és hosszabb terápia szükséges, ami nemcsak fizikailag és érzelmileg megterhelőbb, hanem magasabb költséggel is járhat.

- Az előrehaladott rákos megbetegedések gyakran okoznak súlyos szövődményeket, például szervkárosodást vagy más egészségügyi problémákat. A korai diagnózissal és kezeléssel minimalizálhatóak ezek a szövődmények, és megelőzhetők vagy csökkenthetők a rákterápia mellékhatásai is. 

A korai diagnózishoz elengedhetetlen a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel, különösen, ha a páciens valamilyen kockázati tényezőnek van kitéve. A szűrővizsgálatok, mint például a mammográfia, a kolonoszkópia vagy a PSA-vizsgálat, lehetővé teszik az orvosok számára, hogy a potenciális problémákat időben azonosítsák, még mielőtt tünetek vagy panaszok jelentkeznének. Emellett fontos az egészséges életmód fenntartása, amely magában foglalja az egészséges étkezést, a testmozgást, és a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás mellőzését.

Szűrővizsgálatok a képalkotó diagnosztika legmodernebb eszközeivel

A megfelelő szűrővizsgálatok segítségével a daganatos megbetegedések már korai stádiumban felismerhetőek és sikeresen kezelhetőek, ezért fontos, hogy rendszeresen végeztessük el a szükséges diagnosztikai vizsgálatokat. Az Újbuda Medical Centerben nemcsak szűrővizsgálatokhoz biztosítunk időpontot gyorsan és kényelmesen, de egyéb széleskörű diagnosztikai és terápiás szolgáltatások is igénybe vehetők csekély várakozási idővel, kiemelkedő minőségben, udvarias, páciensközpontú hozzáállás mellett a legkiválóbb szakemberek közreműködésével.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását