2023. október 4. - Ferenc

Új eljárás a fogászatban

A rákterápiában már használt, de a fogászatban teljesen újnak számító módszerrel harcolnak a fogágybetegséggel a Semmelweis Egyetem munkatársai. A korábbiakkal ellentétben nem a baktériumokat célozza a terápia, hanem a szervezet saját immunválaszára építve szüntetik meg a gyulladást.
2023. szeptember 4. hétfő 09:20 - HírExtra

Az íny és a fog tartószövetének gyulladása, amit elsősorban a rossz szájhigiénia okoz, világszinten a lakosság 20-50%-át érinti. Ezért a hagyományos eljárások, például fogkő-eltávolítás, sebészeti beavatkozás kiegészítésére alternatív módszereket kerestek a Semmelweis Egyetem fogorvosai.

A korábbi gyakorlattal szemben ezúttal nem a kórokozó felöl közelítettük meg a problémát, hanem a szervezet immunrendszerében fellehető sejteket használjuk, hogy a fennálló gyulladásos betegséget kezeljük – mondja dr. Géczi Zoltán, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának adjunktusa, az új módszert leíró tanulmány első szerzője. 

A kutatók a fehérvérsejtek egy csoportját, az ún. makrofágokat veszik célba, melyek egyik fajtája a gyulladásos tünetetek csökkenéséért felelős, míg a másik felerősíti azokat. Utóbbiak inaktiválása, illetve gyulladást enyhítő makrofággá alakulásának elősegítése a cél, amit folsav-ezüst komplex alkalmazásával érnek el – célzottan a gyulladásban lévő sejtekbe juttatva azt.

A sejtbejutásról a folsav gondoskodik, a makrofágok elpusztításáért pedig a baktérium- és vírusölő tulajdonságairól is ismert ezüst felel, melyet a folsavhoz kapcsolnak. Erre azért van szükség, mert a szervezetben többfelé gát működik, mely az adott szervet, sejtet, stb. hivatott a számára káros anyagoktól védeni. Ugyanez a gát azonban a kórokozók, gyulladások leküzdéséhez szükséges hatóanyag bekerülését is akadályozza. Ezért azt álcázva, „trójai falóként” próbálják a makrofágokba bejuttatni.

A folsav a sejtanyagcsere-folyamatok egyik fontos résztvevője, ám a szervezet nem képes előállítani, ezért kívülről kell bevinni. Felvételét a sejtek felületén található folsavreceptorok segítik, melyekből gyulladásos területeken jóval több található, mint az egészséges sejteken, ami kimondottan segíti a célzott terápia alkalmazását.

A trójai faló módszer gyógyszeripari fejlesztésekből indult, rákterápiában és bizonyos krónikus betegségek, például reumatoid artritisz kezelésére már ma is alkalmazzák, ám fogászati gyakorlatban eddig nem volt rá példa. A célzott terápia során bizonyos sejteket valamilyen tulajdonságuk miatt megcéloznak, és próbálnak olyan hatóanyagot, gyógyszert létrehozni, mely sokkal jobban kötődik ezekhez, mint más sejthez. Egy másik előnye, hogy csak az adott területen hat, így nincs/kevesebb a lehetséges mellékhatás.

A sejtbejutás másik fontos feltétele a kellően kis méret, az orvosok ezért nanoméretű (1 milliomod mm) ezüstöt és folsavat használtak, ennél magasabb méretben ugyanis nem tudnak bejutni a sejtbe. A sejten belül a komplex szétválik, az ezüst elpusztítja a gyulladást fenntartó makrofágokat, így csökkentve a gyulladásos tüneteket.

A fenti hatásmechanizmus a gyakorlatban lokálisan a szájüregben menne végbe. Szájon keresztül juttatnák el a „becsomagolt” hatóanyagot a Semmelweis Egyetem fogorvosai a gyulladt területekhez.

A laboratóriumi kísérletek már folynak; amikor elkészül a terméket – szájvíz vagy gél formában –  lokálisan a szájüregben alkalmazzuk a fogkő-eltávolítás és sebészeti kezelés kiegészítésére – mondja dr. Géczi Zoltán.

A teszteléstől és az engedélyeztetési folyamatoktól függően erre körülbelül 2-3 év múlva kerülhet sor.

Forrás: semmelweis.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását