2024. július 14. - Őrs, Stella

Zombicsótányok

Megbénított csótányokat sikerült ismét mozgásra bírni egy injekció segítségével egy izraeli kutatócsoportnak. Az Izraeli Egyetem Frederic Libersat által vezetett tudóscsoportja mozgásképtelenné tett svábbogarak idegrendszerébe neurotranszmittereket - azaz
2007. november 30. péntek 18:22 - Hírextra
Ettől a rovarok ismét képessé váltak a mozgásra.

A Journal of Experimental Biology című tudományos folyóiratban publikált kutatásuk során a szakemberek olyan csótányokat használtak fel, amelyek egy ragadozó rovar mérgétől bénultak meg. A fürkész fullánkjának mérgével elkábítja a bogarakat, amelyek azután bár élnek, mozdulni nem tudnak. Viszont "konyhakészek" maradnak egy későbbi használatig is.

A biológusok az ingerületátvivők befecskendezésével felélesztették a bénult svábbogarakat, amelyek ismét képesek lettek a spontán mozgásra.

"Egyelőre alapkutatásról van szó" - magyarázta Libersat - "de mivel a használt anyagok közül sokat csak az emberi agy használ, ezért nagyon fontos információkat szerezhetünk saját fajunk idegrendszeri működéséről is".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását