2023. szeptember 30. - Jeromos

A murva felhasználásának legnagyobb előnyei a kertben

Otthonunk kertjének kialakítása és gondozása sok odafigyelést és tervezést igényel. A murva nemcsak esztétikailag vonzó, hanem számos előnnyel jár, amelyek hozzájárulnak a kert egészségéhez és fenntarthatóságához.
2023. augusztus 19. szombat 07:52 - HírExtra

Talajvédelem

A murva réteg egy kiváló talajtakaró, ami segít megvédeni a talajt az eróziótól. A kertekben az esővíz vagy az öntözővíz gyakran összegyűlik a talaj felső rétegében, és ha az nem képes hatékonyan felszívni vagy elvezetni, akkor rengeteg víz halmozódhat fel. Mindez káros hatással van a növények gyökereire, ami miatt azok akár el is pusztulhatnak.

A zúzalék szemcséi közötti rések lehetővé teszik a víz könnyebb felszívódását és a talajba történő mélyebb beszivárgását. Ezáltal minimalizálódik a vízfelhalmozódás és a talaj túlzott benedvesedése. Ráadásul nem csupán a talaj, hanem a gyomnövények elleni védelem terén is kiemelkedő teljesítményt nyújt a murva. Azáltal, hogy megálljt parancsol a gaznak és a dudvának, rendkívüli módon megkönnyíti a kert gondozását, mivel kevesebb időt kell fordítani a gyomlálásra, ráadásul a növények is jobban fejlődhetnek.

Hőmérséklet szabályozás

Már egy zúzalék réteg is képes megfelelően szabályozni a talaj hőmérsékletét. A nyári hónapokban csökkentheti a talaj hőmérsékletét, megakadályozva a talaj túlzott felmelegedését. Míg a téli időszakban segít megőrizni a melegebb hőt, ami különösen előnyös a fagyérzékeny növények számára.

Esztétikus megjelenés

A murva rengeteg funkcionális előnye mellett szemrevaló megjelenést kölcsönöz a kertnek. Elérhető számos méretben és színben, így lehetőség van a kert stílusához és a saját egyéni ízlésünkhöz illeszkedő típus kiválasztására. Egy kis kreativitással elhelyezett zúzalék esztétikailag vonzó és rendkívül mutatós lehet. Több módon is felhasználhatjuk a kertben: nemcsak a járdákon és a talajtakarásban használható, hanem kerti ágyások, díszítőelemek, vagy akár vízparti területek kialakítására is remekül alkalmazható. 

Tipp: a Babó Kőburkolatok webáruházban számos vonzó megjelenésű murva/zúzalék között válogathatunk a görög hófehér változattól kezdve a láva tufa típuson át a fekete pala lapkáig kedvező áron, gyors kiszállítással.

Fenntarthatóság és környezetbarát megoldás

A murva egy természetes anyag, így környezetbarát megoldást kínál a kerttulajdonosok számára. Emellett hosszú élettartamú, így nem igényel gyakori cserét vagy karbantartást sem. A zúzalék használatával ráadásul csökkenthetjük a vízfelhasználásunkat öntözés során, ami szintén hozzájárul a fenntartható kertgondozáshoz.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását