2023. szeptember 30. - Jeromos

A kerttervezés- és építés legfontosabb szempontjai

A vidéki legendák szerint az ember érzelmi síkon közvetlenül kapcsolódik a környezetéhez, vagyis van egyfajta érzelmi kötődés, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Egyszerűen a világot is szebbnek látjuk, ha számunkra otthonos környezetben mozgunk. Márpedig a lakóhelyünket csak otthonos környezettel szeretnénk körülvenni. De hogyan néz ki a tökéletes kert?
2023. június 12. hétfő 17:25 - HírExtra

A következő cikkben a kerttervezés szempontjait vesszük górcső alá, hogy egy lépéssel te is közelebb kerülj álmaid környezetéhez. 

Tisztázzuk, hogy mit akarunk!

Nem szívesen bérelünk fel profi kertészt, mivel ez plusz költségekkel jár, ráadásul abban sem mindig bízunk, hogy eltalálja majd az ízlésünket és hogy a végeredmény az lesz, amit elképzeltünk. Ezért inkább mi magunk vágunk bele a tervezésbe. Az AutomataÖntözőrendszer.com kertészeti weboldalán nagyon sok hasznos tipp vár ránk, s ezek mindegyikét felhasználhatjuk a kiépítés során. De először is tervezzük csak meg azt a személyes teret!

Gondoljuk át, hogy mire van szükségünk, és hogy hogyan képzeljük el a kertet! Legyen-e gyep, konyhakert, kerti tó és terasz? Milyen lesz a világítás? Hová helyezzük a növényeket? Megtartanánk néhány fát, bokrot, vagy teljesen új növényzettel látnánk el a területet?

A kérdésekre adott válaszok képezik majd a kiindulási pontot, vagyis a jövőben ez alapján történik majd minden, szóval ne vegyük félvállról a dolgot!

Tippek kezdő kertészeknek

Ha olyan helyen lakunk, ahol a falnak is füle van, akkor nem árt olyan növényzetet választani, ami eléggé takar. Meglehet, hogy ez zajszigetelést nem biztosít, de legalább a kíváncsi szemek elől képesek leszünk elrejtőzni. Ebben segíthet nekünk, ha sok fát ültetünk végig a kerítés mentén, illetve a sövény is a barátunk. 

A cserjék és a virágágyások helyének kiválasztása szintén fontos. Csak annyi virágot, bokrot szerezzünk be, amennyit képesek leszünk majd gondozni is! A növényzetet úgy kell felépíteni, hogy legyen rendszer az udvaron, és minden évszakban megtekinthessük őket. 

A talaj- és a fényviszonyok egyaránt meghatározhatják a döntésünket. Ne feledjük, hogy az ültetéssel sem ér véget a munka, ugyanis a karbantartás és a locsolás is időt igényel!

Mire kell még figyelnünk? 

Az is kérdés, hogy lesz-e füvesítve a terület vagy sem. Ez külön felkészülést igényel, mivel utána kell nézni, hogyan érdemes csinálni, ráadásul a minőségi magok beszerzése sem utolsó. Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk gyepet, akkor tavasszal vagy ősszel szórjuk el a magokat!

A gyomtalanítás, a profi automata öntözőrendszer kiépítése szintén egy plusz feladat. Ez utóbbi azért is ajánlott, mert rengeteg energiát és pénzt spórolhatunk meg vele. 

Amennyiben nagyon tökéletes munkát akarunk végezni, akkor a kerti utak, a kerti tó és a pihenőrész megtervezését sem hagyjuk le a listánkról!

Látod? A tökéletes kert létezik, csupán tudatos tervezést igényel, de az eredmény felbecsülhetetlen lesz.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását