2023. október 4. - Ferenc

Napenergia lesz a Ganz-gyárban

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. egy 2 megawatt (MW) kapacitású naperőművet épít a tápiószelei gyárába az átfogó energiafelhasználási-optimalizációs programja keretében, 2024-től a gyáregység energiaszükségletének jelentős részét a megújuló energia szolgáltatja majd - közölte a nehézgépgyártó vállalat szerdán az MTI-vel.
2023. július 26. szerda 13:45 - HírExtra

A beruházási program során a társaság a gyárban környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) céloknak megfelelő, újszerű gépészeti megoldásokat is alkalmaz majd, illetve egyéb, az energetikai korszerűsítést támogató intézkedéseket vezet be - írják a közleményben
    
A beruházás célja, hogy a Ganz termelési folyamatai még inkább megfeleljenek a fenntarthatósági szempontoknak, valamint, hogy az energetikai piac meghatározó szereplőjeként a társaság a lehető legnagyobb mértékben hasznosítsa a megújuló energiaforrásokat - hangsúlyozták.
    
A tájékoztatás szerint a társaság az összesen több mint 11 millió euróból megvalósuló programra mintegy 4,99 millió euró vissza nem térítendő támogatást kapott a Gyármentő Program keretében, ami a nagyvállalatok számára nyújt támogatást energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokhoz.
    
A közleményben ismertették: a karbonlábnyom-csökkentést célzó energetikai korszerűsítés központi eleme egy 2 megawatt kapacitású naperőmű fejlesztése lesz, amely a gyáregység energiaszükségletének jelentős részét lesz képes fedezni. Az erőmű várhatóan még az idén megépül, a naperőmű révén csökkenni fog a nehézgépgyártó vállalat technológiai gázfelhasználása, továbbá csaknem 50 százalékkal csökken a társaság teljes karbonkibocsátása.
    
A beruházási programban a Ganz a fenntarthatósági szempontoknak megfelelő, újszerű gépészeti megoldásokat is alkalmaz majd a gyárban, egyebek közt hőszivattyús megoldással csökkentenék a gázfelhasználást, várhatóan az idén szigetelik a transzformátor- és a forgógépgyárat, emellett felülvizsgálják a teljes légtechnikai rendszert.
    
Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte,   céljuk, hogy a digitalizáció és a fenntartható működés területén szintet lépjenek, és megerősítsék piaci pozíciójukat belföldön és külföldön egyaránt.
    
A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és eszközállományát, továbbá szerződtette a társaság közel 300 korábbi munkavállalóját. A reorganizáció eredményeként, a vállalat megerősödve, több mint 15 év után újra 100 százalékban magyar tulajdonba került. A vállalat közel 15 országban, köztük számos európai országban, Észak-Afrikában és a közel-keleti régióban van jelen.
    
A cég korábbi közlése szerint a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. árbevétele 2022-ben a 2021. évhez képest csaknem a duplájára, összesen 43,89 millió euróra - nagyjából 17,5 milliárd forintra - nőtt. A társaság üzemi eredménye a 2021-es mínuszos eredmény után 2022-ben 1,96 millió euróra nőtt, adózott eredménye pedig 2,29 millió euró volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását